Flan karmelowy

Oceń przepis:
Przygotował:
Jacek Sikora
- Seria kulinarna:
- Słodki drań 2 (odc.2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia hiszpańska
Składniki:
- 1 i ¼ szklanki mleka
- ¼ mleka skondensowanego słodzonego
- laska wanilii
- 1 jajko
- 1 żółtko
- ¼ szklanki cukru
- cukier na karmel
Kalkulator kulinarny
Przelicznik produktów
Wybierz produkt
1 szklanka ma pojemność 250 ml
1 łyżka ma pojemność 15 ml
1 łyżeczka ma pojemność 5 ml
Przelicznik wag
jednostka
jednostka
gram
Przelicznik pojemności
jednostka
jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur
Przelicznik foremek
Twoja foremka
Foremka z przepisu
Przygotowanie:
Mleko podgrzać z laską wanilii i po zagotowaniu trzymać na gazie jeszcze przez kilka minut mieszając, uważając, by nie wykipiało. Jajko i żółtko ubić z cukrem na puszystą masę. Wymieszać z mlekiem skondensowanym. Przestudzone mleko wlać do masy jajecznej, dobrze wymieszać. Do foremki przełożyć masę i zapiec w kąpieli wodnej. Naczynie wkładamy więc do formy z wrzącą wodą (wypełnioną do ok. ¾ wysokości foremki). Zamykamy w piekarniku rozgrzanym do 180°C na ok. 45 minut.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia hiszpańska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W