Pieczony sum z opolską moczką i kluskami z polenty

Pieczony sum z kluskami z polenty
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

Kluski z polenty:
  • 1 litr mleka
  • 150 g kaszki kukurydzianej
  • 50 g masła
  • sól, pieprz
  • świeży posiekany rozmaryn
  • masło do podsmażenia
  • kilka listków szałwii
  • pomidor
  • 2 łyżki startego sera pecorino
Moczka:
  • 120 gramów klasycznego piernika (ciemnego)
  • 2 łyżki migdałów
  • łyżka rodzynek
  • 2 łyżki orzechów laskowych
  • sok z cytryny
  • szczypta soli
  • łyżka miodu
  • litr wody

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotuj filety z suma. Każdy umyty i osuszony filet z suma połóż na papierze do pieczenia. Skrop go oliwą, dopraw solą i pieprzem. Na wierzch połóż gałązkę rozmarynu i kawałki czosnku. Filet zawiń w papier.
Tak przygotowane filety piecz w piekarniku w 180 stopniach przez 12 minut.

Przygotuj kluski z polenty. W garnku podgrzej mleko, rozpuść w nim łyżkę masła. Dopraw solą i pieprzem. Do gotującego się mleka wsyp kaszkę i cały czas mieszaj. Gdy kaszka zgęstnieje, zdejmij ją z gazu. Dodaj pozostałą część masła.
Kaszkę wyłóż do małej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Polentę dokładnie rozsmaruj i poczekaj, aż się zetnie. Możesz wstawić ją do lodówki na 10 minut.

Z polenty za pomocą małego ringu wytnij kluseczki. Podsmaż je na maśle i dodaj listki szałwii. Do dobrze zrumienionych klusek dodaj pokrojonego w kostkę małego pomidora i starty ser.

Idealnym dodatkiem do ryby będzie moczka. Do garnka przełóż namoczony piernik, zalej go wodą, dodaj rodzynki, migdały, orzechy laskowe, sok z cytryny, miód i szczyptę soli. Gotuj na małym ogniu do momentu, aż płyny się zredukują i moczka zgęstnieje.
Upieczoną rybę podawaj z moczką i przyrumienionymi kluskami z polenty. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA