Pieczony sum z opolską moczką i kluskami z polenty
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 11)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 3 filety z suma
- oliwa
- gałązki rozmarynu
- sól, pieprz
- główka czosnku
- papier do pieczenia
Kluski z polenty:
- 1 litr mleka
- 150 g kaszki kukurydzianej
- 50 g masła
- sól, pieprz
- świeży posiekany rozmaryn
- masło do podsmażenia
- kilka listków szałwii
- pomidor
- 2 łyżki startego sera pecorino
Moczka:
- 120 gramów klasycznego piernika (ciemnego)
- 2 łyżki migdałów
- łyżka rodzynek
- 2 łyżki orzechów laskowych
- sok z cytryny
- szczypta soli
- łyżka miodu
- litr wody
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotuj filety z suma. Każdy umyty i osuszony filet z suma połóż na papierze do pieczenia. Skrop go oliwą, dopraw solą i pieprzem. Na wierzch połóż gałązkę rozmarynu i kawałki czosnku. Filet zawiń w papier.
Tak przygotowane filety piecz w piekarniku w 180 stopniach przez 12 minut.
Przygotuj kluski z polenty. W garnku podgrzej mleko, rozpuść w nim łyżkę masła. Dopraw solą i pieprzem. Do gotującego się mleka wsyp kaszkę i cały czas mieszaj. Gdy kaszka zgęstnieje, zdejmij ją z gazu. Dodaj pozostałą część masła.
Kaszkę wyłóż do małej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Polentę dokładnie rozsmaruj i poczekaj, aż się zetnie. Możesz wstawić ją do lodówki na 10 minut.
Z polenty za pomocą małego ringu wytnij kluseczki. Podsmaż je na maśle i dodaj listki szałwii. Do dobrze zrumienionych klusek dodaj pokrojonego w kostkę małego pomidora i starty ser.
Idealnym dodatkiem do ryby będzie moczka. Do garnka przełóż namoczony piernik, zalej go wodą, dodaj rodzynki, migdały, orzechy laskowe, sok z cytryny, miód i szczyptę soli. Gotuj na małym ogniu do momentu, aż płyny się zredukują i moczka zgęstnieje.
Upieczoną rybę podawaj z moczką i przyrumienionymi kluskami z polenty. Smacznego!
Tak przygotowane filety piecz w piekarniku w 180 stopniach przez 12 minut.
Przygotuj kluski z polenty. W garnku podgrzej mleko, rozpuść w nim łyżkę masła. Dopraw solą i pieprzem. Do gotującego się mleka wsyp kaszkę i cały czas mieszaj. Gdy kaszka zgęstnieje, zdejmij ją z gazu. Dodaj pozostałą część masła.
Kaszkę wyłóż do małej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Polentę dokładnie rozsmaruj i poczekaj, aż się zetnie. Możesz wstawić ją do lodówki na 10 minut.
Z polenty za pomocą małego ringu wytnij kluseczki. Podsmaż je na maśle i dodaj listki szałwii. Do dobrze zrumienionych klusek dodaj pokrojonego w kostkę małego pomidora i starty ser.
Idealnym dodatkiem do ryby będzie moczka. Do garnka przełóż namoczony piernik, zalej go wodą, dodaj rodzynki, migdały, orzechy laskowe, sok z cytryny, miód i szczyptę soli. Gotuj na małym ogniu do momentu, aż płyny się zredukują i moczka zgęstnieje.
Upieczoną rybę podawaj z moczką i przyrumienionymi kluskami z polenty. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
Kuchnia polska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W