Czosnkowa rolada z karkówki wieprzowej

Czosnkowa rolada z karkówki wieprzowej
Oceń przepis:
147 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 6 odc. 9
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia polska
Ilość osób:
8

Składniki:

  • 1,2 kg karkówki wieprzowej
  • 1 główka czosnku
  • sól
  • pieprz
  • rozmaryn świeży
  • 1 łyżeczka majeranku
  • ½ słoiczka dżemu lub konfitury z żurawiny (słodkiej)
  • mąka
  • olej

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Karkówkę wieprzową myjemy, osuszamy i przekrawamy tak, by powstał nam duży płat mięsa.
Do malaksera lub pojemnika blendera wrzucamy obrany i pokrojony drobniej czosnek i sól. Miksujemy na pastę. Rozmaryn bardzo drobno kroimy i wraz z majerankiem dodajemy do pasty.
Mięso przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron, środek nacieramy porządnie pastą, zwijamy ciasno i związujemy grubą nicią bawełnianą. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na noc co lodówki.
Następnego dnia rozgrzewamy olej, roladę obtaczamy w mące i na dużym gazie obsmażamy mięso z każdej strony. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i wstawiamy do pieca nagrzanego do 170 stopni na 2 godziny. Następnie odkrywamy całość i dopiekamy jeszcze przez 10-15 minut.
Po upieczeniu dajemy mięsu odpocząć 10 minut i kroimy. Podajemy na ciepło do ziemniaków z wody i surówki lub zupełnie wystudzoną kroimy w cienkie plastry i podajemy jako wędlinę z żurawiną.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA