Czosnkowa rolada z karkówki wieprzowej
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 6 odc. 9
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
- Ilość osób:
- 8
Składniki:
- 1,2 kg karkówki wieprzowej
- 1 główka czosnku
- sól
- pieprz
- rozmaryn świeży
- 1 łyżeczka majeranku
- ½ słoiczka dżemu lub konfitury z żurawiny (słodkiej)
- mąka
- olej
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Karkówkę wieprzową myjemy, osuszamy i przekrawamy tak, by powstał nam duży płat mięsa.
Do malaksera lub pojemnika blendera wrzucamy obrany i pokrojony drobniej czosnek i sól. Miksujemy na pastę. Rozmaryn bardzo drobno kroimy i wraz z majerankiem dodajemy do pasty.
Mięso przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron, środek nacieramy porządnie pastą, zwijamy ciasno i związujemy grubą nicią bawełnianą. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na noc co lodówki.
Następnego dnia rozgrzewamy olej, roladę obtaczamy w mące i na dużym gazie obsmażamy mięso z każdej strony. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i wstawiamy do pieca nagrzanego do 170 stopni na 2 godziny. Następnie odkrywamy całość i dopiekamy jeszcze przez 10-15 minut.
Po upieczeniu dajemy mięsu odpocząć 10 minut i kroimy. Podajemy na ciepło do ziemniaków z wody i surówki lub zupełnie wystudzoną kroimy w cienkie plastry i podajemy jako wędlinę z żurawiną.
Do malaksera lub pojemnika blendera wrzucamy obrany i pokrojony drobniej czosnek i sól. Miksujemy na pastę. Rozmaryn bardzo drobno kroimy i wraz z majerankiem dodajemy do pasty.
Mięso przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron, środek nacieramy porządnie pastą, zwijamy ciasno i związujemy grubą nicią bawełnianą. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na noc co lodówki.
Następnego dnia rozgrzewamy olej, roladę obtaczamy w mące i na dużym gazie obsmażamy mięso z każdej strony. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i wstawiamy do pieca nagrzanego do 170 stopni na 2 godziny. Następnie odkrywamy całość i dopiekamy jeszcze przez 10-15 minut.
Po upieczeniu dajemy mięsu odpocząć 10 minut i kroimy. Podajemy na ciepło do ziemniaków z wody i surówki lub zupełnie wystudzoną kroimy w cienkie plastry i podajemy jako wędlinę z żurawiną.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Kuchnia polska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W