Kanapka z klopsikami
- Seria kulinarna:
- Jamie and Jimmy's Food Fight Club 4 (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Inne
- Ilość osób:
- 3
Składniki:
- oliwa
- 1 mały ziemniak
- 500 g mielonej łopatki wieprzowej
- 500 g mielonej wołowiny
- 4 gałązki rozmarynu
- 6 bułek – paluchów
- czerwony ocet winny – do smaku
- 100 g sera Red Leicester
- 50 g rukwi wodnej
Sos:
- 2 czerwone cebule
- 1 fenkuł
- 1 kopiasta łyżka mąki
- 150 ml piwa typu porter
- 1 l bulionu z kurczaka
- 1 łyżka sosu HP (ciemny sos BBQ)
- 1 łyżka keczupu
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- 1 łyżeczka musztardy angielskiej
- 1 łyżka czatneja z mango
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200ºC. Wysmaruj lekko brytfankę oliwą. Ziemniak obierz i zetrzyj na grubej tarce, wymieszaj w misce z oboma rodzajami mięsa. Zmoczonymi w wodzie dłońmi formuj kulki, nieco większe od piłki golfowej – powinno wyjść 21 sztuk. Odłóż 3 kulki, a pozostałe umieść w brytfance, odstaw. Posiekaj cebulę, pokrój drobno fenkuł. Wstaw dużą głęboką patelnię na średni ogień, wlej trochę oliwy. Smaż cebulę i fenkuł przez mniej więcej 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodaj odłożone kulki mięsa, rozgnieć je grzbietem łyżki, smaż przez kolejne 10 minut na sporym ogniu. Wsyp mąkę, wymieszaj, smaż przez 2 minuty, po czym wlej porter i poczekaj, aż odparuje. Wlej bulion, dodaj pozostałe składniki, doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj przez 20 minut, aż sos zgęstnieje. Klopsiki w brytfance posyp solą i pieprzem, piecz na środkowej półce piekarnika przez 20-25 minut, na złoto. Wyjmij z piekarnika i wstaw na średni ogień. Polej sosem, dodaj rozmaryn, potrzymaj na ogniu przez kilka minut. Włóż bułki do wyłączonego już piekarnika, by się podgrzały. Wlej do sosu odrobinę octu, wymieszaj, posyp startym serem i zdejmij z ognia. Bułki nakrój tak, by można je było rozchylić, nałóż klopsiki z sosem. Dołóż listki rukwi, podawaj z sosem w miseczce do maczania.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź