Element wagashi: shiro-an
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Na tropie nowych smaków: Japonia (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Inne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia japońska
Składniki:
- 500 g suszonej fasoli haricot lub białej fasoli limeńskiej
- 250 g cukru
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Umyj fasolę w zimnej wodzie. Usuń odbarwione lub połamane ziarna. Mocz w zimnej wodzie przez minimum 12 godzin.
Wylej wodę i zalej fasolę świeżą zimną wodą. Jeśli używasz fasoli limeńskiej, możesz usunąć skórkę, ściskając każde ziarno między palcami. Zagotuj wodę i zbierz szum z powierzchni. Następnie wylej gorącą wodę i zalej fasolę świeżą, zimną woda. Ponownie doprowadź do wrzenia, zbierz szum i powtórz czynności, aż fasola będzie ugotowana trzykrotnie. Musisz pracować szybko, żeby fasola nie zdążyła wyschnąć.
Wsyp fasolę do garnka i zalej zimną wodą, 2 cm nad powierzchnię fasoli. Zagotuj wodę, przykryj ją pokrywką i gotuj przez 1,5 godziny, aż zmięknie.
Przenieś fasolę do drobnego sita i przy pomocy tłuczka przeciśnij fasolę przez oczka tak, żeby została tylko skórka. Wyrzuć ją i umyj sitko. Przecedź płynną fasolę 3 razy bez żadnego przeciskania. Wyrzuć wszystko to, co nie przejdzie przez oczka. Następnie przelej fasolę jeszcze raz przez sitko, ale tym razem wyłożone gazą. Delikatnie wyciśnij nadmiar wody, aż pasta zrobi się jędrna, ale nie krucha.
Przełóż pastę do czystego rondla i dodaj cukier. Mieszaj dotąd, aż pasta przejdzie w stan ciekły (być może trzeba będzie dodać trochę wody). Postaw rondel na średnim ogniu i gotuj, aż uzyskasz pożądaną konsystencję, mieszając nieprzerwanie. Proces zajmie 10-15 minut.
Na blasze rozłóż folię plastikową i nałóż małe porcje pasty. Gdy wystygnie do temperatury pokojowej, uformuj z pasty bloczek i owiń folią.
Wylej wodę i zalej fasolę świeżą zimną wodą. Jeśli używasz fasoli limeńskiej, możesz usunąć skórkę, ściskając każde ziarno między palcami. Zagotuj wodę i zbierz szum z powierzchni. Następnie wylej gorącą wodę i zalej fasolę świeżą, zimną woda. Ponownie doprowadź do wrzenia, zbierz szum i powtórz czynności, aż fasola będzie ugotowana trzykrotnie. Musisz pracować szybko, żeby fasola nie zdążyła wyschnąć.
Wsyp fasolę do garnka i zalej zimną wodą, 2 cm nad powierzchnię fasoli. Zagotuj wodę, przykryj ją pokrywką i gotuj przez 1,5 godziny, aż zmięknie.
Przenieś fasolę do drobnego sita i przy pomocy tłuczka przeciśnij fasolę przez oczka tak, żeby została tylko skórka. Wyrzuć ją i umyj sitko. Przecedź płynną fasolę 3 razy bez żadnego przeciskania. Wyrzuć wszystko to, co nie przejdzie przez oczka. Następnie przelej fasolę jeszcze raz przez sitko, ale tym razem wyłożone gazą. Delikatnie wyciśnij nadmiar wody, aż pasta zrobi się jędrna, ale nie krucha.
Przełóż pastę do czystego rondla i dodaj cukier. Mieszaj dotąd, aż pasta przejdzie w stan ciekły (być może trzeba będzie dodać trochę wody). Postaw rondel na średnim ogniu i gotuj, aż uzyskasz pożądaną konsystencję, mieszając nieprzerwanie. Proces zajmie 10-15 minut.
Na blasze rozłóż folię plastikową i nałóż małe porcje pasty. Gdy wystygnie do temperatury pokojowej, uformuj z pasty bloczek i owiń folią.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W