Słodkie pierożki z suszonymi śliwkami - Joanna Jakubiuk
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pierogi i pierożki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 1-2 surowe żółtka
- 2 łyżka stopionego masła
- sól
- ciepła przegotowana woda
Farsz śliwkowy:
- 400 g suszonych śliwek bez pestek
- 100 ml białego wina
- 50 g posiekanych orzechów laskowych
- cynamon
- mielone goździki
- miód
Do polania:
- jogurt naturalny
- miód
- masło
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Do miski wsypać mąkę, dolać niepełną szklankę wody, dodać pozostałe składniki i zagnieść elastyczne ciasto. Zawinąć je w bawełniana ściereczkę i odstawić żeby „odpoczęło”.
Umyte śliwki namoczyć w winie, odstawić na 2-3 godz. Orzechy dokładnie utrzeć z miodem, cynamonem i goździkami. Śliwki odsączyć i nadziać farszem orzechowym. Z ciasta wykroić niewielkie krążki, na każdy z nich nałożyć faszerowaną śliwkę, dokładnie zlepić i gotować we wrzącej wodzie kilka minut. Podawać polane klarowanym masłem lub polane jogurtem i miodem.
Umyte śliwki namoczyć w winie, odstawić na 2-3 godz. Orzechy dokładnie utrzeć z miodem, cynamonem i goździkami. Śliwki odsączyć i nadziać farszem orzechowym. Z ciasta wykroić niewielkie krążki, na każdy z nich nałożyć faszerowaną śliwkę, dokładnie zlepić i gotować we wrzącej wodzie kilka minut. Podawać polane klarowanym masłem lub polane jogurtem i miodem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia polska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W