Ravioli serowe z tartym pomidorem i czosnkiem

Ravioli serowe z tartym pomidorem i czosnkiem
Oceń przepis:
31 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Jagna Niedzielska

Seria kulinarna:
Jagny Niedzielskiej kuchnia bez resztek 2 (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pierogi i pierożki
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • Ciasto:
  • 200 g mąki typ 00
  • 2 jajka
Farsz:
  • 100 g sera ricotta
  • 100 g sera typu parmezan
  • kilka listków szałwii
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • mielony czarny pieprz
Dodatki:
  • 1 duży przejrzały pomidor
  • 1 ząbek czosnku
  • ⅓ szklanki oliwy
  • sól

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Mąkę wysyp na stolnicę lub blat. W mące zrób wgłębienie, dodaj jajka i zagnieć na elastyczne ciasto. Im dłużej będziesz zagniatać, tym lepsze będzie ciasto.

Ciasto rozwałkuj bardzo cienko, na ok. 1 mm, następnie odstaw na 30 minut pod przykryciem.

Ser ricotta wymieszaj z solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Na ciasto nakładaj porcje farszu (niecała łyżeczka) w odległości od siebie ok. 3-4 cm (dwa palce). Przestrzenie ciasta obok farszu zwilż delikatnie wodą, palcami.

Ciasto złóż na pół i dociśnij je tak, żeby wypuścić powietrze i zagnieść pierożki. Wykrój ravioli za pomocą noża.

Gotowe pierożki gotuj we wrzącej, osolonej wodzie. Wyjmij je z wody minutę po czasie, gdy wypłyną na powierzchnię wody.

Zetrzyj na tarce na dużych oczkach pomidora (skórkę wyrzuć), dodaj czosnek starty na małych oczkach, sól oraz szklanki oliwy

Gotowe ravioli podawaj z tartym serem, tartym pomidorem i szałwią.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA