Ravioli serowe z tartym pomidorem i czosnkiem
Przygotował:
Jagna Niedzielska
- Seria kulinarna:
- Jagny Niedzielskiej kuchnia bez resztek 2 (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pierogi i pierożki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- Ciasto:
- 200 g mąki typ 00
- 2 jajka
Farsz:
- 100 g sera ricotta
- 100 g sera typu parmezan
- kilka listków szałwii
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- mielony czarny pieprz
Dodatki:
- 1 duży przejrzały pomidor
- 1 ząbek czosnku
- ⅓ szklanki oliwy
- sól
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mąkę wysyp na stolnicę lub blat. W mące zrób wgłębienie, dodaj jajka i zagnieć na elastyczne ciasto. Im dłużej będziesz zagniatać, tym lepsze będzie ciasto.
Ciasto rozwałkuj bardzo cienko, na ok. 1 mm, następnie odstaw na 30 minut pod przykryciem.
Ser ricotta wymieszaj z solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Na ciasto nakładaj porcje farszu (niecała łyżeczka) w odległości od siebie ok. 3-4 cm (dwa palce). Przestrzenie ciasta obok farszu zwilż delikatnie wodą, palcami.
Ciasto złóż na pół i dociśnij je tak, żeby wypuścić powietrze i zagnieść pierożki. Wykrój ravioli za pomocą noża.
Gotowe pierożki gotuj we wrzącej, osolonej wodzie. Wyjmij je z wody minutę po czasie, gdy wypłyną na powierzchnię wody.
Zetrzyj na tarce na dużych oczkach pomidora (skórkę wyrzuć), dodaj czosnek starty na małych oczkach, sól oraz ⅓ szklanki oliwy
Gotowe ravioli podawaj z tartym serem, tartym pomidorem i szałwią.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź