Krewetki stir-fry ze smażonym jajkiem i octem smakowym
Oceń przepis:
Przygotował:
Roger Mooking
- Seria kulinarna:
- Nuta egzotyki na co dzień (odc.22)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia chińska
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Krewetki „Stir Fry”:
2 opakowania 400 g grubego wcześniej gotowanego makaronu
¼ szklanki oleju roślinnego
½ czerwona cebula, pokrojona w słupki (julienne)
2 szklanki grzybów shiitake, bez trzonków, kapelusze pokrojone w ćwiartki
2 ząbki grubo posiekanego czosnku
16 obranych krewetek tygrysich
1/3 szklanki sosu sojowego
1/3 szklanki wody zmieszanej z sosem sojowym
2 łyżki stołowe drobno posiekanego imbiru
3 pomidory śliwkowe, pokrojone w średniej wielkości kostkę
1 pęczek posiekanej cebulki siedmiolatki
1 ½ szklanki szpinaku, grubo posiekanego
Ocet smakowy:
½ szklanki białego octu winnego
2 łyżeczki cukru
1 łyżki oliwy z chili lub płatków chili
1 pęczek cienko posiekanego szczypiorku
sól
Smażone jajka:
1 łyżeczka oleju roślinnego
4 jajka
1 łyżka masła
Ocet smakowy
1/2 filiżanki octu winnego
2 łyżeczki cukru
1 łyżka chilli w płatkach
sól
świeżo pokrojony szczypiorek
Krewetki „Stir Fry”:
Zanurz makaron na 5 minut w gorącej wodzie, odsącz i odstaw.
W woku, lub w niskim, szerokim rondlu rozgrzej na dużym ogniu olej.
Kiedy olej zacznie dymić, wrzuć czerwoną cebulę i grzyby shiitake, potrząsaj przez 1 minutę.
Dodaj czosnek i wstrząśnij. Dodaj krewetki i wstrząśnij. Kiedy krewetki się zaróżowią, dodaj miksturę sosu sojowego z wodą. Dodaj imbir i makaron, wstrząśnij. Dodaj pomidory i posiekaną cebulkę siedmiolatkę, wstrząśnij. Zdejmij z ognia, dodaj szpinak i wstrząśnij.
Ocet smakowy:
Włóż wszystkie składniki, poza szczypiorkiem, do miski. Przed podaniem posyp szczypiorkiem.
Smażone jajka:
Rozgrzej olej roślinny na nieprzywierającej patelni, na średnim ogniu. Wbij jajka nie uszkadzając żółtek. Podkręć ogień i dodaj masło. Smaż do chwili, kiedy spód jajek zrobi się kruchy, a żółtka okrągłe, po czym zdejmij z ognia.
Kompozycja „Stir Fry”:
Przełóż krewetki „Stir Fry” w misce. Umieść 1 smażone jajo na krewetkach. Polej smażone jajko octem smakowym wymieszanym ze szczypiorkiem. Rozkoszuj się pokrojoną w paski polędwiczką po chińsku (patrz: osobny przepis).
Opracowano na podstawie programu "Nuta egzotyki na co dzień".
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Owoce morza
Kuchnia chińska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W