Kaczka po pekińsku
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 38)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Dania z kaczki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia chińska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
Marynata:
- 1 kawałek kory cynamonu
- kawałek pokrojonego imbiru
- ćwierć filiżanki jasnego sosu sojowego
- pół łyżeczki oleju sezamowego (opcjonalnie)
- ćwierć filiżanki miodu
- 1 łyżka glukozy
- 3 gwiazdki anyżu
- szczypta białego pieprzu
- 2 rozgniecione ząbki czosnku
- 1 filiżanka skrobi kukurydzianej wymieszana z połową filiżanki wody
Nadzienie:
- 5 gwiazdek anyżu
- kawałek kory cynamonu
- 1 łyżeczka białego pieprzu
- 1 łyżka posiekanego czosnku
- 2 łyżki posiekanego imbiru
- 1 + ½ łyżki soli
Do podania:
- 8 łyżek sosu śliwkowego
- 8 łyżeczek hoisin
- 10 pokrojonych dymek
- 1 pokrojony w paski ogórek
Placuszki:
- 1 l wody
- 250 g mąki
- olej roślinny albo sezamowy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Odciąć szyję i skrzydła kaczki. Małą pompką wtłoczyć powietrze między skórę i mięso. Na szyi zawiązać sznurek do późniejszego zawieszenia kaczki.
W dużym garnku zagotować wodę i dodać składniki marynaty. Zanurzyć kaczkę. Polać ją dokładnie płynem, wyjąć i zawiesić na 6-7 godzin.
Rozgrzać piekarnik do 180°C. Kaczkę ułożyć na kratce nad brytfanką wypełnioną do połowy wodą. Wypełnić nadzieniem. Przez 30 minut piec kaczkę piersią w górę, następnie odwrócić na 45 minut, a potem ponownie piec 30 minut piersią do góry.
Kiedy kaczka się piecze przygotować placuszki. Zagotować wodę i stopniowo wsypywać do niej mąkę. Mieszać starannie drewnianą łyżką. Zdjąć z ognia, przykryć i odstawić na 20 minut. Uformować z ciasta wałek o średnicy 5 cm. Pokroić na centymetrowe kawałki. Każdy rozwałkować na grubość pół centymetra. Usmażyć placuszki na oleju. Ułożyć je jeden na drugim i przykryć wilgotną ściereczką.
Z kaczki skroić chrupiącą skórę, a następnie mięso. Podawać z placuszkami i dodatkami.
W dużym garnku zagotować wodę i dodać składniki marynaty. Zanurzyć kaczkę. Polać ją dokładnie płynem, wyjąć i zawiesić na 6-7 godzin.
Rozgrzać piekarnik do 180°C. Kaczkę ułożyć na kratce nad brytfanką wypełnioną do połowy wodą. Wypełnić nadzieniem. Przez 30 minut piec kaczkę piersią w górę, następnie odwrócić na 45 minut, a potem ponownie piec 30 minut piersią do góry.
Kiedy kaczka się piecze przygotować placuszki. Zagotować wodę i stopniowo wsypywać do niej mąkę. Mieszać starannie drewnianą łyżką. Zdjąć z ognia, przykryć i odstawić na 20 minut. Uformować z ciasta wałek o średnicy 5 cm. Pokroić na centymetrowe kawałki. Każdy rozwałkować na grubość pół centymetra. Usmażyć placuszki na oleju. Ułożyć je jeden na drugim i przykryć wilgotną ściereczką.
Z kaczki skroić chrupiącą skórę, a następnie mięso. Podawać z placuszkami i dodatkami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z kaczki
Kuchnia chińska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W