Sałatka z kalafiora z pieczoną ciecierzycą
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej 2 (odc. 12)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki
Składniki:
- 1 szklanka namoczonej i ugotowanej ciecierzycy
- ½ łyżeczki cynamonu
- 1 płaska łyżeczka kuminu
- ½ łyżeczki cayenne
- ½ łyżeczki soli
- pieprz
- kilka łyżek oliwy
- 1 łyżeczka kurkumy
- ½ kalafiora
- ½ pęczka pietruszki
- ½ pęczka szczypiorku cienkiego
- kilka gałązek mięty
- ½ granatu
- sok z połówki cytryny
- 8-10 pomidorków koktajlowych
- 1 mała czerwona cebula
opcjonalnie - pół pęczka świeżej kolendry
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ciecierzycę odsączamy, przekładamy do miski i doprawiamy solą, pieprzem cayenne, cynamonem, kuminem, kurkumą, pieprzem i skrapiamy oliwą, dokładanie mieszamy. Rozkładamy na płasko na blaszce do pieczenia i wstawiamy do pieca nagrzanego do 190 stopni na ok. 20 minut, aż zrobi się chrupiąca.
Kalafior dzielimy na różyczki i wkładamy do malaksera, mielimy na gruby żwirek. Wykładamy kalafior do miseczki, a do malaksera wkładamy umyte zioła, sok z cytryny, 2 łyżki oliwy i blendujemy.
Do kalafiora dodajemy drobno poszatkowaną cebulę, pomidorki pokrojone na ćwiartki, kulki granatu, zielony sos – dokładanie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy upieczoną ciecierzycę, mieszamy i serwujemy.
Kalafior dzielimy na różyczki i wkładamy do malaksera, mielimy na gruby żwirek. Wykładamy kalafior do miseczki, a do malaksera wkładamy umyte zioła, sok z cytryny, 2 łyżki oliwy i blendujemy.
Do kalafiora dodajemy drobno poszatkowaną cebulę, pomidorki pokrojone na ćwiartki, kulki granatu, zielony sos – dokładanie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy upieczoną ciecierzycę, mieszamy i serwujemy.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W