Sałatka z tuńczykiem i jajkiem
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki
Składniki:
- kilka liści różnych sałat
- 1 cebula czerwona
- 2 jaja ugotowane na twardo
- tuńczyk z puszki
- ½ białej papryki
- ½ papryki czerwonej
- 1 szklanka czarnych oliwek
- sól
- pieprz
- oliwa
- bazylia
Dressing:
- ¼ szklanki soku z cytryny
- ½ szklanki oliwy
- 1 łyżka świeżego estragonu
- 1 łyżka świeżego oregano
- 1 łyżka świeżej bazylii
- kilka kropli tabasco
- 1 łyżeczka miodu
- sól
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Tuńczyka odsączamy z zalewy.
Sałaty myjemy, suszymy i rwiemy na mniejsze kawałki.
Papryki kroimy w paski, cebule w bardzo cienkie półplasterki a jaja w plastry.
Układamy na talerzu liście sałat, doprawiamy je solą i pieprzem, układamy kawałki tuńczyka, plastry jajek, paprykę i cebulę.
Za pomocą obieraczki ścinamy podłużne, cienkie paski marchewki. Doprawiamy solą i pieprzem.
Oliwę i sok z cytryny wlewamy do słoiczka, doprawiamy solą i pieprzem i potrząsamy, aż uzyskamy kremowy dressing. Dodajemy poszatkowane zioła, tabasco, miód i potrząsamy słoikiem. Gotowy sos przelewamy do miseczki, częścią skrapiamy warzywa i serwujemy.
Sałaty myjemy, suszymy i rwiemy na mniejsze kawałki.
Papryki kroimy w paski, cebule w bardzo cienkie półplasterki a jaja w plastry.
Układamy na talerzu liście sałat, doprawiamy je solą i pieprzem, układamy kawałki tuńczyka, plastry jajek, paprykę i cebulę.
Za pomocą obieraczki ścinamy podłużne, cienkie paski marchewki. Doprawiamy solą i pieprzem.
Oliwę i sok z cytryny wlewamy do słoiczka, doprawiamy solą i pieprzem i potrząsamy, aż uzyskamy kremowy dressing. Dodajemy poszatkowane zioła, tabasco, miód i potrząsamy słoikiem. Gotowy sos przelewamy do miseczki, częścią skrapiamy warzywa i serwujemy.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W