Chili sin carne

Chili sin carne
Oceń przepis:
85 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Marta Dymek

Seria kulinarna:
Zielona rewolucja Marty Dymek 5 (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegańskie

Składniki:

  • 1 cebula
  • 2 bataty / 500 g
  • 1 papryka czerwona
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1/4 szklanki bulionu warzywnego lub wody
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 2 kostki gorzkiej czekolady
  • 2-4 łyżki zaparzonej mocnej kawy
  • 2 łyżki wódki
  • 1/3 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1/4 łyżeczki kolendry mielonej
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki płatków chili
  • 1 łyżeczka kuminu
Do podania:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Cebulę, bataty i paprykę pokroić. Na dnie garnka rozgrzać olej, dodać warzywa i smażyć przez 5 - 8 minut. Następnie dodać przyprawy, dokładnie zamieszać i dodać fasolę.

Do garnka dodać pomidory, koncentrat oraz bulion. Przykryć i gotować do miękkości przez około 15 minut. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i doprawić do smaku, podawać z uprażonym sezamem, orzechami, świeżą kolendrą oraz limonką.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA