Żur
Oceń przepis:
Przygotował:
Grzegorz Łapanowski
- Seria kulinarna:
- Ł'apetyt 2 (odc.1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy, Potrawy wielkanocne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki chrzanu
- 1 ziemniak
- garść pieczarek
- 1/2 butelki zakwasu
- ½ szklanki posiekanej pietruszki
- selera i marchwi
- 700 ml bulionu warzywnego
- butelka maślanki
- liść laurowy
- ziele angielskie
- 3 łyżki majeranku
- 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
- Dodatki:
- 2 ugotowane jaja
- smażone kiełbaski z paniru (patrz: oddzielny przepis)
- kilka kropli oliwy z oliwek
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Pieczarki kroimy na mniejsze kawałki. Posiekaną cebulę smażymy na oliwie. Po chwili dodajemy czosnek, pozostałe warzywa oraz trzonki pieczarek. Smażymy do lekkiego zezłocenia. Dodajemy do bulionu warzywnego. Ziemianki kroimy w kostkę, dodajemy do zupy. Pozostałe pieczarki podsmażamy na patelni. Do zupy dodajemy majeranek, chrzan, zakwas. Zupę zagotowujemy mieszamy, dodajemy maślankę i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Pod koniec doprawiamy świeżym czosnkiem i serwujemy ze smażonymi pieczarkami, kiełbaskami z paniru i gotowanym jajem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Potrawy wielkanocne
Kuchnia polska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W