Schab aromatyzowany szałwią i czosnkiem
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak w sezonie 2 (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 1,5-2 kg schabu najlepiej z tłuszczem
- 10-12 listków szałwii
- 5 ząbków czosnku przekrojonych na pół
- 2 łyżki ulubionego miodu
- 2 łyżki musztardy dijon
- sól morska
- świeżo mielony pieprz
- szpagat
- ½ dużego selera pokrojonego w kostkę 1x1 cm
- 2 marchewki pokrojone w kawałki
- 2 pory pokrojone w 2 cm kawałki
- 1 pietruszka grubo pokrojona
- 1 biała cebula
- 1 czerwona cebula
- kilka ząbków czosnku
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 4 łyżki oliwy
- kilka gałązek rozmarynu i tymianku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W schabie zrób 1 cm nakłucia i w każde wetknij pół ząbka czosnku i listek szałwii. Cały schab grubo natrzyj solą i pieprzem, zwiń szpagatem, aby nabrał ładnego kształtu i odstaw na chwilę, żeby przeszedł przyprawami. Piecz aż temperatura wewnątrz będzie miała 70 stopni C, wyjmij z pieca. Warzywa wrzuć do brytfanki i wymieszaj z ziołami, oliwą i octem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piecz aż warzywa będą miękkie. Połącz miód i musztardę, następnie posmaruj z wierzchu schab. Wstaw do nagrzanego po warzywach piekarnika. Piecz aż skorupka z miodu będzie chrupiąca.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Kuchnia polska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W