Schab aromatyzowany szałwią i czosnkiem

Schab aromatyzowany szałwią i czosnkiem
Oceń przepis:
42 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak w sezonie 2 (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 1,5-2 kg schabu najlepiej z tłuszczem
  • 10-12 listków szałwii
  • 5 ząbków czosnku przekrojonych na pół
  • 2 łyżki ulubionego miodu
  • 2 łyżki musztardy dijon
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz
  • szpagat
  • ½ dużego selera pokrojonego w kostkę 1x1 cm
  • 2 marchewki pokrojone w kawałki
  • 2 pory pokrojone w 2 cm kawałki
  • 1 pietruszka grubo pokrojona
  • 1 biała cebula
  • 1 czerwona cebula
  • kilka ząbków czosnku
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 4 łyżki oliwy
  • kilka gałązek rozmarynu i tymianku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W schabie zrób 1 cm nakłucia i w każde wetknij pół ząbka czosnku i listek szałwii. Cały schab grubo natrzyj solą i pieprzem, zwiń szpagatem, aby nabrał ładnego kształtu i odstaw na chwilę, żeby przeszedł przyprawami. Piecz aż temperatura wewnątrz będzie miała 70 stopni C, wyjmij z pieca. Warzywa wrzuć do brytfanki i wymieszaj z ziołami, oliwą i octem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piecz aż warzywa będą miękkie. Połącz miód i musztardę, następnie posmaruj z wierzchu schab. Wstaw do nagrzanego po warzywach piekarnika. Piecz aż skorupka z miodu będzie chrupiąca.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA