Chleb na sodzie
Oceń przepis:
Przygotował:
Piotr Kucharski
- Seria kulinarna:
- Domowa piekarnia Kucharskiego (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pieczywo
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 400 g mąki pszennej typ 750
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka sody spożywczej
- 400 ml mleka
- 2 łyżki octu jabłkowego
- pęczek dymki
- 150 g sera cheddar
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200º C.
W misce wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać posiekaną cebulę dymkę i starty na tarce o grubych oczkach ser, wymieszać.
Dodać mleko i ocet, wymieszać i lekko zagnieść.
Ciasto przełożyć na lekko oprószoną mąką powierzchnię. Szybko uformować kulę. Spłaszczyć, aby przypominała okrągły bochenek.
Ciasto przełożyć na blachę do pieczenia. Na wierzch zrobić nacięcie na krzyż, oprószyć mąką. Piec około 40 minut, aż chleb będzie złotobrązowy. Po wyjęciu z piekarnika przełożyć na kratkę do studzenia.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W