Knyple
- Seria kulinarna:
- Domowa piekarnia Kucharskiego 4 (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pieczywo
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- Podmłoda:
- 200 g mąki pszennej typ 750
- 200 ml wody
- 1 g świeżych drożdży
Ciasto właściwe:
- 400 g podmłody
- 10 g świeżych drożdży
- 400 g mąki pszennej typ 650
- 220 ml wody
- 15 g soli
100 g lekko podprażonej mąki do formowania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Podmłoda:
Około 5 godzin przed pieczeniem przygotować podmłodę. Wymieszać składniki, przykryć czepkiem kąpielowym i odstawić do wyrośnięcia na około 5 godzin lub odstawić na godzinę w temperaturze pokojowej, a następnie na około 10 godzin do lodówki.
Ciasto właściwe:
Podmłodę wymieszać z resztą składników na ciasto i wyrabiać przez kilka minut. Przełożyć do miski i odstawić do wyrośnięcia na 2-3 godziny. Następnie podzielić na 9 bułek, każda po około 115 g. Uformować kulki, ułożyć na obsypanej mąką stolnicy i przykryć zwilżoną ściereczką. Odstawić na 30 minut.
Każdą lekko podrośniętą bułkę obsypać podprażoną mąką i spłaszczyć. Następnie boki bułek złożyć do środka, aby jeden nachodził na drugi. Uformowane bułki ułożyć złożoną częścią do dołu na obsypanej mąką ściereczce i zostawić do wyrośnięcia na godzinę.
Rozgrzać piekarnik do 230°C, zaparować i piec bułki przez około 20 minut.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź