Kajzerki
Oceń przepis:
486 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Piotr Kucharski

Seria kulinarna:
Domowa piekarnia Kucharskiego 2 (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pieczywo
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej typ 480
  • 8 g soli
  • 10 g słodu jęczmiennego (opcjonalnie)
  • 5 g cukru
  • 15 g masła
  • 15 g świeżych drożdży
  • 50 ml mleka
  • 190 ml wody
Dodatki:
  • mak
  • sezam

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wymieszać w robocie kuchennym z końcówką do wyrabiania ciast ciężkich (hak), wyrabiać ok. 10 minut.  Przykryć i odstawić na około 30 minut.

Ciasto podzielić na 9 porcji po 75 g każda. Uformować kulki, dokładnie obsypać mąką, przykryć i odstawić na 15 minut, aby się rozprężyły. Następnie spłaszczyć i z każdej uformować kajzerkę. Ponownie ułożyć na 40 minut do wyrośnięcia złożeniami do dołu.

W tym czasie włożyć na spód piekarnika blachę do pieczenia i rozgrzać piekarnik do 220° C.

Podrośnięte bułki ułożyć na blaszce, spryskać wodą (można w tym momencie zanurzyć zwilżoną cześć w ziarnach np. maku, sezamie) i wstawić do piekarnika. Na rozgrzaną blachę na spodzie wylać kubek zimnej wody i piec bułki 18-20 minut.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA