Kajzerki
Przygotował:
Piotr Kucharski
- Seria kulinarna:
- Domowa piekarnia Kucharskiego 2 (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pieczywo
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 400 g mąki pszennej typ 480
- 8 g soli
- 10 g słodu jęczmiennego (opcjonalnie)
- 5 g cukru
- 15 g masła
- 15 g świeżych drożdży
- 50 ml mleka
- 190 ml wody
Dodatki:
- mak
- sezam
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszać w robocie kuchennym z końcówką do wyrabiania ciast ciężkich (hak), wyrabiać ok. 10 minut. Przykryć i odstawić na około 30 minut.
Ciasto podzielić na 9 porcji po 75 g każda. Uformować kulki, dokładnie obsypać mąką, przykryć i odstawić na 15 minut, aby się rozprężyły. Następnie spłaszczyć i z każdej uformować kajzerkę. Ponownie ułożyć na 40 minut do wyrośnięcia złożeniami do dołu.
W tym czasie włożyć na spód piekarnika blachę do pieczenia i rozgrzać piekarnik do 220° C.
Podrośnięte bułki ułożyć na blaszce, spryskać wodą (można w tym momencie zanurzyć zwilżoną cześć w ziarnach np. maku, sezamie) i wstawić do piekarnika. Na rozgrzaną blachę na spodzie wylać kubek zimnej wody i piec bułki 18-20 minut.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź