Chleb z serem, bekonem i karmelizowaną cebulą

Chleb z serem, bekonem i karmelizowaną cebulą
Oceń przepis:
41 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Piotr Kucharski

Seria kulinarna:
Domowa piekarnia Kucharskiego 4 (odc. 5)
Rodzaj dania:
Pieczywo

Składniki:

  • Dzień przed pieczeniem:
  • 1 łyżka startera kwasu
  • 100 ml wody
  • 100 g mąki orkiszowej typ 630
Dzień pieczenia:
  • 200 g aktywnego kwasu orkiszowego
  • 500 g mąki orkiszowej typ 630
  • 200 g mąki orkiszowej z pełnego przemiału
  • 480 ml wody
  • 17 g soli
Dodatki
  • 80 g sera z niebieską pleśnią
  • 60 g podsmażonego, wędzonego boczku
  • 1 czerwona cebula, podsmażona

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Dzień przed pieczeniem

Wieczorem w misce wymieszaj łyżkę kwasu z mąką oraz wodą. Przykryj folią spożywczą i odstaw na 8-10 godzin w temperaturze pokojowej.

Dzień pieczenia

Maki wymieszaj ze sobą, a następnie połącz z wodą. Delikatnie wyrób tylko do połączenia się składników. Odstaw na 40 minut do autolizy. Z aktywnego zakwasu odłóż łyżkę do słoika i schowaj do lodówki.

Pozostały zakwas dodaj do wymieszanych składników i wyrób przez kilka minut ręcznie lub robotem z końcówką do wyrabiania.  W trakcie dodaj sól wymieszaną z małą ilością wody.

Przełóż do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia.

Po 40 minutach mokrymi dłońmi złóż ciasto. Złóż w ten sposób ciasto jeszcze raz po 40 minutach.

Następnie zwilż blat wodą i mokrymi dłońmi rozciągnij na nim ciasto. Posyp je boczkiem, pokruszonym serem i podsmażoną cebulką. Poskładaj ciasto w kulę i zostaw ponownie na 40 minut.

Po tym czasie ciasto podziel na dwie równe części i uformuj z nich kule. Odstaw na 20 minut. W tym czasie wysyp mąką koszyki do wyrastania lub wyłóż je ściereczkami i też lekko obsyp mąką. Każdy kawałek ciasta uformuj w bochenek (dobrze naciągając) i włóż do koszyka.

Odstaw na 8-12 godzin do lodówki lub na 2-3 godziny w temperaturze pokojowej. W lodówce nabiorą więcej smaku.

Do piekarnika włóż żeliwny garnek i rozgrzej piekarnik do 240ºC. Wyjmij garnek z piekarnika. Na kawałek papieru do pieczenia wielkości garnka przełóż bochenek z koszyka, natnij żyletką u góry.

Razem z papierem delikatnie przełóż do rozgrzanego garnka. Przykryj pokrywką, wstaw do piekarnika i piecz 15 minut.

Zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze 30-50 minut. (w zależności jak bardzo przypieczoną lubisz skórkę).

Po wyjęciu chleb odstaw na kratkę do wystudzenia. Czynności te powtórz z drugim chlebem.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA