Chleb z serem, bekonem i karmelizowaną cebulą
Przygotował:
Piotr Kucharski
- Seria kulinarna:
- Domowa piekarnia Kucharskiego 4 (odc. 5)
- Rodzaj dania:
- Pieczywo
Składniki:
- Dzień przed pieczeniem:
- 1 łyżka startera kwasu
- 100 ml wody
- 100 g mąki orkiszowej typ 630
Dzień pieczenia:
- 200 g aktywnego kwasu orkiszowego
- 500 g mąki orkiszowej typ 630
- 200 g mąki orkiszowej z pełnego przemiału
- 480 ml wody
- 17 g soli
Dodatki
- 80 g sera z niebieską pleśnią
- 60 g podsmażonego, wędzonego boczku
- 1 czerwona cebula, podsmażona
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Dzień przed pieczeniem
Wieczorem w misce wymieszaj łyżkę kwasu z mąką oraz wodą. Przykryj folią spożywczą i odstaw na 8-10 godzin w temperaturze pokojowej.
Dzień pieczenia
Maki wymieszaj ze sobą, a następnie połącz z wodą. Delikatnie wyrób tylko do połączenia się składników. Odstaw na 40 minut do autolizy. Z aktywnego zakwasu odłóż łyżkę do słoika i schowaj do lodówki.
Pozostały zakwas dodaj do wymieszanych składników i wyrób przez kilka minut ręcznie lub robotem z końcówką do wyrabiania. W trakcie dodaj sól wymieszaną z małą ilością wody.
Przełóż do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia.
Po 40 minutach mokrymi dłońmi złóż ciasto. Złóż w ten sposób ciasto jeszcze raz po 40 minutach.
Następnie zwilż blat wodą i mokrymi dłońmi rozciągnij na nim ciasto. Posyp je boczkiem, pokruszonym serem i podsmażoną cebulką. Poskładaj ciasto w kulę i zostaw ponownie na 40 minut.
Po tym czasie ciasto podziel na dwie równe części i uformuj z nich kule. Odstaw na 20 minut. W tym czasie wysyp mąką koszyki do wyrastania lub wyłóż je ściereczkami i też lekko obsyp mąką. Każdy kawałek ciasta uformuj w bochenek (dobrze naciągając) i włóż do koszyka.
Odstaw na 8-12 godzin do lodówki lub na 2-3 godziny w temperaturze pokojowej. W lodówce nabiorą więcej smaku.
Do piekarnika włóż żeliwny garnek i rozgrzej piekarnik do 240ºC. Wyjmij garnek z piekarnika. Na kawałek papieru do pieczenia wielkości garnka przełóż bochenek z koszyka, natnij żyletką u góry.
Razem z papierem delikatnie przełóż do rozgrzanego garnka. Przykryj pokrywką, wstaw do piekarnika i piecz 15 minut.
Zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze 30-50 minut. (w zależności jak bardzo przypieczoną lubisz skórkę).
Po wyjęciu chleb odstaw na kratkę do wystudzenia. Czynności te powtórz z drugim chlebem.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź