Chleb z bekonem i oliwkami

Chleb z bekonem i oliwkami
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Laura Calder

Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu (odc.21)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pieczywo

Składniki:

  • 180 g mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 3 jajka
  • lekko roztrzepane
  • 120 g roztopionego masła
  • 100 g oliwek bez pestek
  • w plasterkach
  • 100 g boczku w paskach
  • podsmażonego
  • 100 g startego gruyera lub 125 g startego parmezanu
  • szczypta soli
  • 1 łyżka posiekanego rozmarynu (niekonieczne)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Podgrzej piekarnik do 180°C. Formę do chleba natłuść i posyp mąką. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia do miski. Wymieszaj z pieprzem. Utrzyj jajka z mąką. Dodaj roztopione masło. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj dobrze. Przełóż masę do formy. Piecz 45 minut, aż wetknięta w ciasto wykałaczka będzie sucha. Lekko ostudź. Wyjmij z formy. Pokrój i podawaj jako przystawkę do drinków.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA