Chlebowa piętrowa pizza z sosem pomidorowym i grillowanymi warzywami
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak lokalnie 4 (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pizza
Składniki:
- duży okrągły chleb
- Sos:
- czerwona papryka
- biała cebula
- 4 ząbki czosnku
- papryczka chilli
- puszka krojonych pomidorów
- pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
- sól
- 30 ml octu balsamicznego
- szczypta brązowego cukru
- 3 ząbki startego czosnku
- 3 gałązki bazylii
- Warzywa do grillowania:
- 1/2 bakłażana
- 5 cukinii baby
- papryka zielona
- papryka żółta
- 1/4 szklanki oliwy
- 2 łyżki tymianku
- sól
- pieprz
- 3 łyżki sera pleśniowego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotuj sos. Paprykę, cebulę pokrój w drobną kostkę. Posiekaj czosnek i papryczkę chili. Do garnka wlej oliwę i dodaj warzywa. Podduś składniki na wolnym ogniu, następnie dodaj pomidory z puszki, wino, ocet, sól i cukier. Zmiksuj sos na jednolitą masę i dodaj świeżo startego czosnku i bazylię.
Przygotuj warzywa do grillowania. Pokrój bakłażana, cukinię i paprykę. Polej warzywa oliwą. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Ugrilluj warzywa na patelni. Wytnij z chleba spód pizzy. Nałóż sos pomidorowy, a następnie warzywa i ser pleśniowy. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni i włóż pizzę na 3 minuty. Smacznego!
Przygotuj warzywa do grillowania. Pokrój bakłażana, cukinię i paprykę. Polej warzywa oliwą. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Ugrilluj warzywa na patelni. Wytnij z chleba spód pizzy. Nałóż sos pomidorowy, a następnie warzywa i ser pleśniowy. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni i włóż pizzę na 3 minuty. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W