Placek ryżowy z warzywami a la pizza
Oceń przepis:
Przygotował:
Iwona Zasuwa
- Seria kulinarna:
- Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Pizza, Dobre dla dzieci
Składniki:
- Ciasto:
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 0,5 szklanki dowolnej skrobi, np. ziemniaczanej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka miodu
- szczypta kurkumy
- 1 szklanka ciepłej wody
- 30 g świeżych drożdży
- Dodatki:
- kilka średnich pieczarek
- 1 papryka czerwona
- 1 średnia cebula
- garść oliwek bez pestek
- 2-4 małe oscypki
- 125 g mozarelli
- garść rukoli
- pomidorki koktajlowe
- bazylia świeża
- oregano
- Sos pomidorowy:
- szklanka passaty pomidorowej
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 łyżeczki oregano
- sól do smaku
- 1 łyżeczka miodu
- kilka liści świeżej bazylii
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Do szklanki z ciepłą, przegotowaną wodą włóż drożdże oraz miód i dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką.
Mąkę połącz ze skrobią w misce, dodaj sól i oliwę z oliwek, kurkumę, a następnie wlej drożdżową miksturę.
Wymieszaj całość. Tak powstałą masę o konsystencji gęstej śmietany wylej do formy do pizzy o średnicy 30 cm posmarowanej odrobiną oliwy i pozostaw pod przykryciem do wyrośnięcia (zazwyczaj to ok. 10-20 minut).
Mozarellę pokrój w cienkie plastry, a oscypki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Warzywa umyj i pokrój, a następnie lekko podduś na patelni (al dente).
Do passaty pomidorowej dodaj posiekany czosnek, oregano, bazylię, sól i odrobinę miodu. Sos najlepiej przygotować nawet dzień wcześniej, aby nabrał smaku.
Wyrośnięte ciasto zapiecz w piekarniku rozgrzanym do 180ºC (ok. 7-10 minut). Wyjmij lekko zapieczone ciasto, posmaruj niedużą ilością pomidorowego sosu.
Ułóż przestudzone składniki na placku i piecz całość jeszcze przez ok. 15 minut. Podawaj na gorąco lub na zimno, najlepiej z domowym sosem pomidorowym.
Mąkę połącz ze skrobią w misce, dodaj sól i oliwę z oliwek, kurkumę, a następnie wlej drożdżową miksturę.
Wymieszaj całość. Tak powstałą masę o konsystencji gęstej śmietany wylej do formy do pizzy o średnicy 30 cm posmarowanej odrobiną oliwy i pozostaw pod przykryciem do wyrośnięcia (zazwyczaj to ok. 10-20 minut).
Mozarellę pokrój w cienkie plastry, a oscypki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Warzywa umyj i pokrój, a następnie lekko podduś na patelni (al dente).
Do passaty pomidorowej dodaj posiekany czosnek, oregano, bazylię, sól i odrobinę miodu. Sos najlepiej przygotować nawet dzień wcześniej, aby nabrał smaku.
Wyrośnięte ciasto zapiecz w piekarniku rozgrzanym do 180ºC (ok. 7-10 minut). Wyjmij lekko zapieczone ciasto, posmaruj niedużą ilością pomidorowego sosu.
Ułóż przestudzone składniki na placku i piecz całość jeszcze przez ok. 15 minut. Podawaj na gorąco lub na zimno, najlepiej z domowym sosem pomidorowym.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W