Muffinki malinowe

Muffinki malinowe
Oceń przepis:
2 oceny Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Katia Roman-Trzaska

Seria kulinarna:
Little Chef (odc.4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka, Muffinki

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Włącz piekarnik na 200 stopni Celsjusza. Wyłóż formę do ciasteczek specjalnymi papierkami lub posmaruj formę masłem. Do średniej wielkości miski wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól. Roztop masło. Dodaj do roztopionego masła maślankę i odstaw na ok. 2 min. Przelej masło z maślanką do miski, dodaj jajka i aromat waniliowy, wymieszaj. W misce z suchymi składnikami zrób ręką dołek i wlej do niego mokre składniki. Mieszaj delikatnie, tylko do momentu aż mąka zostanie połączona. Delikatnie dodaj maliny. Przełóż ciasto do przygotowanych foremek. Pamiętaj, by rozłożyć taką samą ilośc masy do każdej foremki. Piecz ok. 18 - 20 minut, dopóki ciasteczka nie wyrosną i nie staną się złoto-brązowe, a patyczek włożony w środek będzie wychodził czysty. Poproś, by dorosły wyjął ciasteczka z piekarnika. Poczekaj jeszcze 5 minut, aż trochę ostygną.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA