Polędwica z jelenia z zapiekanymi owocami
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 14)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- polędwica z jelenia
- pieprz czarny
- sól morska gruboziarnista
- 3 gałązki świeżego rozmarynu
- olej do smażenia
- masło
Sos:
- cebula
- kieliszek koniaku
- 3 kromki pumpernikla
- ½ szkl. czerwonego wytrawnego wina
- ½ szkl. pieczeniowego sosu demi glace
- sól
- pieprz
- 2 łyżki masła
Zapiekane owoce:
- 3 jabłka
- 2 gruszki
- ½ szkl. cydru
- ½ szkl. śmietany
- 2 jajka
- 3 łyżki bułki tartej
- sok z 1 cytryny
- łyżeczka różowego pieprzu
- 2 łyżki masła
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotuj sos. W suchym rondlu przesmaż posiekaną cebulę i dolej koniak. Podpal. Następnie dolej pół szklanki czerwonego wytrawnego wina i pół szklanki gotowego, domowego pieczeniowego sosu demi glace. Sos dopraw solą i pieprzem. Gotuj go, aż się zredukuje. Na koniec do sosu dodaj pokruszone kromki pumpernikla. Jak sos będzie aksamitny, zdejmij go z ognia i dodaj zimne masło.Przygotuj zapiekankę. Małą brytfankę wysmaruj masłem. Jabłka i gruszki pokrój na cienkie talarki i ułóż w brytfance. Posyp je różowym pieprzem.
W misce połącz jajka, śmietanę, cydr i sok z cytryny. Dopraw solą i wszystko razem dokładniej wymieszaj. Owoce zalej sosem. Wierzch posyp bułką tartą.
Owoce wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w 200 stopniach przez 15 -20 minut.
Polędwicę obtocz w przyprawach i ziołach. Mięso obsmaż na maśle z dodatkiem oleju.
Każdą stronę obsmażaj przez taki sam czas. Następnie polędwicę zawiń w folię aluminiową i piecz jeszcze przez ok. 8-10 minut w 200 stopniach.
Na talerzu ułóż porcję polędwicy z sosem i zapiekanymi owocami. Smacznego!
W misce połącz jajka, śmietanę, cydr i sok z cytryny. Dopraw solą i wszystko razem dokładniej wymieszaj. Owoce zalej sosem. Wierzch posyp bułką tartą.
Owoce wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w 200 stopniach przez 15 -20 minut.
Polędwicę obtocz w przyprawach i ziołach. Mięso obsmaż na maśle z dodatkiem oleju.
Każdą stronę obsmażaj przez taki sam czas. Następnie polędwicę zawiń w folię aluminiową i piecz jeszcze przez ok. 8-10 minut w 200 stopniach.
Na talerzu ułóż porcję polędwicy z sosem i zapiekanymi owocami. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Kuchnia polska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W