Polędwica z jelenia z zapiekanymi owocami

Polędwica z jelenia z owocami
Oceń przepis:
85 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 14)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

Sos:
  • cebula
  • kieliszek koniaku
  • 3 kromki pumpernikla
  • ½ szkl. czerwonego wytrawnego wina
  • ½ szkl. pieczeniowego sosu demi glace
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki masła
Zapiekane owoce:
  • 3 jabłka
  • 2 gruszki
  • ½ szkl. cydru
  • ½ szkl. śmietany
  • 2 jajka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • sok z 1 cytryny
  • łyżeczka różowego pieprzu
  • 2 łyżki masła

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotuj sos. W suchym rondlu przesmaż posiekaną cebulę i dolej koniak. Podpal. Następnie dolej pół szklanki czerwonego wytrawnego wina i pół szklanki gotowego, domowego pieczeniowego sosu demi glace. Sos dopraw solą i pieprzem. Gotuj go, aż się zredukuje. Na koniec do sosu dodaj pokruszone kromki pumpernikla. Jak sos będzie aksamitny, zdejmij go z ognia i dodaj zimne masło.Przygotuj zapiekankę. Małą brytfankę wysmaruj masłem. Jabłka i gruszki pokrój na cienkie talarki i ułóż w brytfance. Posyp je różowym pieprzem.
W misce połącz jajka, śmietanę, cydr i sok z cytryny. Dopraw solą i wszystko razem dokładniej wymieszaj. Owoce zalej sosem. Wierzch posyp bułką tartą.
Owoce wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w 200 stopniach przez 15 -20 minut.
Polędwicę obtocz w przyprawach i ziołach. Mięso obsmaż na maśle z dodatkiem oleju.
Każdą stronę obsmażaj przez taki sam czas. Następnie polędwicę zawiń w folię aluminiową i piecz jeszcze przez ok. 8-10 minut w 200 stopniach.
Na talerzu ułóż porcję polędwicy z sosem i zapiekanymi owocami. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA