Polędwica wołowa z czarną lub zieloną soczewicą
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Dietosfera (odc.4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Dania dietetyczne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia dietetyczna
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- 300 g polędwicy wołowej
- 150 g soczewicy zielonej
- 5 pomidorków cherry
- 15 listków rukoli
- 1 łyżka masła
- 1 biała cykoria
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- kieliszek białego wina
- 0,5 l rosołu warzywnego
- cukier brązowy
- sól
- pieprz do smaku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W rosole ugotować soczewicę do miękkości. Polędwicę marynować w oliwie z oliwek i pieprzu. Smażyć powoli na patelni, im dłużej, tym mięso będzie bardziej wysmażone. Na maśle usmażyć przekrojoną wzdłuż cykorię, aż nabierze koloru. Następnie dodać wino i doprawić solą, pieprzem i cukrem. Dusić pod przykryciem do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić kaszę i wymieszać z przekrojonymi na pół pomidorkami i rukolą. Na talerze wysypać soczewicę, nałożyć cykorię, posypać siekaną natką i wyłożyć mięso pokrojone w grube plastry. Polać delikatnie sosem powstałym z duszenia cykorii.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania dietetyczne
Kuchnia międzynarodowa
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W