Syrop rabarbarowy
Oceń przepis:
Przygotował:
Marta Dymek
- Seria kulinarna:
- Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Napoje
Składniki:
- 5 dużych, grubych łodyg rabarbaru
- 2 szklanki cukru trzcinowego
- 1 szklanka wody
- 1 laska wanilii
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na grube plastry. Przełożyć do dużego garnka z grubym dnem, zasypać cukrem i odstawić na przynajmniej 30 minut lub na całą noc. Im dłużej rabarbar będzie stał w cukrze, tym więcej soku puści.
Kiedy rabarbar puści sok, do garnka dolać szklankę wody, wrzucić ziarna wanilii oraz laskę wanilii, zagotować i gotować na małym ogniu przez około 20 minut do czasu, aż rabarbar zacznie się rozpadać. Zdjąć z ognia, odcedzić na sicie dokładnie wyciskając z rozgotowanego rabarbaru wszystkie soki.
Przelać do słoika lub butelki i wystudzić. Następnie odstawić do lodówki, przechowywać miesiącami. W chwili nagłego pragnienie wlać do szklanki kilka łyżeczek syropu, zalać lodowatą wodą i dodać plasterki cytryny.
Kiedy rabarbar puści sok, do garnka dolać szklankę wody, wrzucić ziarna wanilii oraz laskę wanilii, zagotować i gotować na małym ogniu przez około 20 minut do czasu, aż rabarbar zacznie się rozpadać. Zdjąć z ognia, odcedzić na sicie dokładnie wyciskając z rozgotowanego rabarbaru wszystkie soki.
Przelać do słoika lub butelki i wystudzić. Następnie odstawić do lodówki, przechowywać miesiącami. W chwili nagłego pragnienie wlać do szklanki kilka łyżeczek syropu, zalać lodowatą wodą i dodać plasterki cytryny.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W