Marokańska herbata z kardamomem

Marokańska herbata z kardamomem
Oceń przepis:
32 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Marta Dymek

Seria kulinarna:
Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Napoje

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W czajniku lub rondelku zagotować 1 litr wody. Do herbacianego czajniczka wsypać herbatę, wlać szklankę wrzącej wody i intensywnie zamieszać wodą w czajniku. Następnie przelać herbatę do szklanki i pozostawić, to tak zwana dusza herbaty.
Wlać kolejną szklankę gorącej wody, zamieszać i tym razem wylać herbatę - ponowne zaparzenie ma pomóc pozbyć się herbacianych fusów i osłabić ich smak.
Następnie do czajniczka dodać miętę oraz cukier i wlać 500 ml gorącej wody. Czajniczek postawić na gazie i ponownie zagotować wodę. Kiedy napar zacznie bulgotać zdjąć z ognia i dodać odstawioną wcześniej szklankę herbacianego naparu - to pomaga wymieszać i połączyć wszystkie smaki.
Wysoko unieść czajnik i nalewać herbatę do małych szklaneczek tak, aby na powierzchni utworzyła się pianka. Podawać na zakończenie posiłku, w gorące, letnie dni.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA