Marokańska herbata z kardamomem
Oceń przepis:
Przygotował:
Marta Dymek
- Seria kulinarna:
- Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Napoje
Składniki:
- 1 łyżka zielonej herbaty
- ½ pęczka mięty marokańskiej / 1 doniczka / 50 g
- 1 l wody
- 1 ½ - 2 łyżeczki białego cukru
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W czajniku lub rondelku zagotować 1 litr wody. Do herbacianego czajniczka wsypać herbatę, wlać szklankę wrzącej wody i intensywnie zamieszać wodą w czajniku. Następnie przelać herbatę do szklanki i pozostawić, to tak zwana dusza herbaty.
Wlać kolejną szklankę gorącej wody, zamieszać i tym razem wylać herbatę - ponowne zaparzenie ma pomóc pozbyć się herbacianych fusów i osłabić ich smak.
Następnie do czajniczka dodać miętę oraz cukier i wlać 500 ml gorącej wody. Czajniczek postawić na gazie i ponownie zagotować wodę. Kiedy napar zacznie bulgotać zdjąć z ognia i dodać odstawioną wcześniej szklankę herbacianego naparu - to pomaga wymieszać i połączyć wszystkie smaki.
Wysoko unieść czajnik i nalewać herbatę do małych szklaneczek tak, aby na powierzchni utworzyła się pianka. Podawać na zakończenie posiłku, w gorące, letnie dni.
Wlać kolejną szklankę gorącej wody, zamieszać i tym razem wylać herbatę - ponowne zaparzenie ma pomóc pozbyć się herbacianych fusów i osłabić ich smak.
Następnie do czajniczka dodać miętę oraz cukier i wlać 500 ml gorącej wody. Czajniczek postawić na gazie i ponownie zagotować wodę. Kiedy napar zacznie bulgotać zdjąć z ognia i dodać odstawioną wcześniej szklankę herbacianego naparu - to pomaga wymieszać i połączyć wszystkie smaki.
Wysoko unieść czajnik i nalewać herbatę do małych szklaneczek tak, aby na powierzchni utworzyła się pianka. Podawać na zakończenie posiłku, w gorące, letnie dni.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W