Horchata
Oceń przepis:
Przygotował:
Marta Dymek
- Seria kulinarna:
- Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 11)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Napoje, Dania wegańskie
Składniki:
- 1 szklanka ryżu namoczonego przez noc wraz z 1 laską cynamonu
- 1 szklanka mleczka kokosowego
- 2 kostki czekolady
- 6 suszonych daktyli, bez pestek
- ziarna z 1 laski wanilii
do podania: lód
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Namoczony ryż oraz cynamon odcedzić i wrzucić do blendera kielichowego, miski lub wysokiego naczynia blendera. Wlać 2 szklanki wody i miksować przez 1 minutę na średnich obrotach – ryż nie powinien stać się zbyt drobny, bo wtedy w horchacie pozostanie wyczuwalny proszek.
Dwukrotnie przecedzić przez sito wyłożone gazą i odstawić. Czekoladę oraz daktyle posiekać. W małym rondelku podgrzać mleczko kokosowe, czekoladę, daktyle oraz wanilię i mieszać aż do rozpadnięcia się daktyli oraz zagotowania mleczka.
Gorące mleczko przelać do cynamonowej wody ryżowej i ponownie zmiksować. Podawać z lodem lub na gorąco, tak jak kakao.
Dwukrotnie przecedzić przez sito wyłożone gazą i odstawić. Czekoladę oraz daktyle posiekać. W małym rondelku podgrzać mleczko kokosowe, czekoladę, daktyle oraz wanilię i mieszać aż do rozpadnięcia się daktyli oraz zagotowania mleczka.
Gorące mleczko przelać do cynamonowej wody ryżowej i ponownie zmiksować. Podawać z lodem lub na gorąco, tak jak kakao.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W