Sos naam prik num
Oceń przepis:
Przygotował:
Marta Dymek
- Seria kulinarna:
- Zielona rewolucja Marty Dymek w Tajlandii (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sosy, kremy, pasty, Dania wegańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia tajska
Składniki:
- 5 szalotek lub 1 cebula
- 10 - 15 ząbków czosnku
- 10 dużych zielonych papryk chili odmiany Anheim lub 6 zielonych papryk i jedna dowolna papryczka chili
- 2-3 łyżki sosu sojowego, jasnego
- ½-1 łyżeczki cukru
- świeża kolendra (opcjonalnie)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Szalotki i ząbki czosnku nabić na patyczki do szaszłyków, papryki nakłuć w kilku miejscach, żeby nie wybuchły na grillu. Tak przygotowane warzywa położyć na grillu i grillować do momentu, aż pokryją się ciemnymi bąblami. W trakcie kilka razy obrócić. Cebulki i czosnek grillują się w około 10 minut, papryka potrzebuje około 30 - 40 minut.
Kiedy warzywa będą gotowe, czosnek i szalotkę oskrobać z ciemnej skórki, papryki obrać. Rozgnieść wszystko w moździerzu lub zblendować w blenderze, doprawić sosem sojowym, cukrem oraz kilkoma łodyżkami kolendry. Podawać do ryżu, do surowych warzyw albo traktować tak jak ajvar i używać do pieczywa.
Kiedy warzywa będą gotowe, czosnek i szalotkę oskrobać z ciemnej skórki, papryki obrać. Rozgnieść wszystko w moździerzu lub zblendować w blenderze, doprawić sosem sojowym, cukrem oraz kilkoma łodyżkami kolendry. Podawać do ryżu, do surowych warzyw albo traktować tak jak ajvar i używać do pieczywa.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W