Szaszłyki warzywne
Oceń przepis:
Przygotował:
Iwona Zasuwa
- Seria kulinarna:
- Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 11)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania na karnawał i imprezę, Dania wegańskie
Składniki:
- kilka pieczarek
- 3 kolorowe papryki (żółta, czerwona i zielona)
- 0,5 świeżego ananasa
- 3 nieduże cebule
- 1 młoda cukinia
- garść pomidorków koktajlowych
- patyczki do szaszłyków
- Marynata:
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia oraz
- naturalny ocet, np. z jabłek w proporcji 2:1
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka miodu
- świeże zioła, np. tymianek, rozmaryn, oregano
- Sos jogurtowy:
- 250 ml gęstego jogurtu naturalnego
- pęczek drobnego szczypiorku
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Umyte warzywa i pieczarki pokrój w cząstki. Ananasa obierz i także pokrój.
Przygotuj marynatę dokładnie łącząc ze sobą wszystkie składniki.
Namocz w niej przez co najmniej pół godziny przygotowane cząstki warzyw oraz pieczarki. Nie marynuj ananasa ani pomidorków.
Następnie nadziewaj kolorowe szaszłyki na patyczki i piecz w piekarniku o temperaturze 160º C przez 15-20 minut.
Połącz jogurt z posiekanym szczypiorkiem oraz ząbkiem czosnku. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj jako sos do szaszłyków.
Przygotuj marynatę dokładnie łącząc ze sobą wszystkie składniki.
Namocz w niej przez co najmniej pół godziny przygotowane cząstki warzyw oraz pieczarki. Nie marynuj ananasa ani pomidorków.
Następnie nadziewaj kolorowe szaszłyki na patyczki i piecz w piekarniku o temperaturze 160º C przez 15-20 minut.
Połącz jogurt z posiekanym szczypiorkiem oraz ząbkiem czosnku. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj jako sos do szaszłyków.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania na karnawał i imprezę
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W