Miks trzech sałat z jabłkiem i selerem
Oceń przepis:
Przygotował:
Maryla Musidłowska
- Seria kulinarna:
- Maryla al dente (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki, sałaty i surówki, Dania na karnawał i imprezę
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 150 g sałaty rzymskiej
- 150 g mizuny
- 150 g rukoli
- 1 mały seler korzeniowy
- 2 jabłka (czerwone słodko kwaśne twarde)
- sok z cytryny
- 80 g nasion słonecznika i dyni
- Sos do sałaty:
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy pieprzowej
- 1,5 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka melasy lub brązowego cukru
- sól morska
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotuj sos: obierz i posiekaj szalotkę, wrzuć ją do słoiczka. Obierz czosnek, wyciśnij go do słoiczka. Wlej do słoiczka oliwę pieprzową, ocet balsamiczny i melasę. Dodaj sól dębową. Wymieszaj w słoiczku. Na suchej patelni upraż nasiona do sałaty. Umyj, osusz i podziel sałaty. Obierz seler i pokrój go na cienkie plasterki na mandolinie. Poszatkuj też na plasterki nieobrane jabłka. Skrop seler i jabłko sokiem z cytryny. Ułóż na sałatach. Polej sosem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania na karnawał i imprezę
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W