Stracotto - duszona wołowina po toskańsku

Stracotto - duszona wołowina po toskańsku
Oceń przepis:
112 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia włoska (odc. 16)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 1, 5 kg wołowiny (np. karkówki wołowej)
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 średnie marchewki
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ dużej bulwy kopru włoskiego
  • 2-3 duże gałązki rozmarynu
  • ½ pęczka świeżej szałwii
  • oliwa
  • ok. 1 szklanki wina chianti
  • 2 czubate łyżki przecieru z pomidorów lub 1 szklanka passaty
  • ok. 1,5-2 l bulionu (wołowego lub warzywnego)
  • 4 kapelusze suszonych podgrzybków
  • sól
  • pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W dużym rondlu rozgrzewamy kilka łyżek oliwy. Na mocno rozgrzanym tłuszczu obsmażamy wołowinę na ładny, złotobrązowy kolor z każdej strony. Marchew, seler, cebulę i koper włoski kroimy w podobnej wielkości kostkę, kawałki nie powinny być zbyt drobne, bo całość będzie się długo dusiła i lepiej będzie, jak warzywa całkiem się nie rozpadną. Do obsmażonego mięsa wrzucamy warzywa i zioła, podsmażamy całość, aż warzywa się lekko skarmelizują. Pilnujemy, żeby mięso się nie przypaliło.

Dodajemy zioła, wlewamy wino oraz przecier pomidorowy. Odparowujemy wino przez ok. 10 minut. Doprawiamy całość solą i pieprzem, zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy gaz, przykrywamy całość i pozostawiamy do uduszenia na ok. 3 h, aż mięso będzie mięciutkie i zacznie się rozpadać na włókna bez użycia noża. Co jakiś czas obracamy kawałek mięsa i oblewamy go powstającym sosem. Serwujemy z dodatkami, a sam sos możemy użyć do ulubionego makaronu.

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA