Stracotto - duszona wołowina po toskańsku
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia włoska (odc. 16)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- 1, 5 kg wołowiny (np. karkówki wołowej)
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 średnie marchewki
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- ½ dużej bulwy kopru włoskiego
- 2-3 duże gałązki rozmarynu
- ½ pęczka świeżej szałwii
- oliwa
- ok. 1 szklanki wina chianti
- 2 czubate łyżki przecieru z pomidorów lub 1 szklanka passaty
- ok. 1,5-2 l bulionu (wołowego lub warzywnego)
- 4 kapelusze suszonych podgrzybków
- sól
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W dużym rondlu rozgrzewamy kilka łyżek oliwy. Na mocno rozgrzanym tłuszczu obsmażamy wołowinę na ładny, złotobrązowy kolor z każdej strony. Marchew, seler, cebulę i koper włoski kroimy w podobnej wielkości kostkę, kawałki nie powinny być zbyt drobne, bo całość będzie się długo dusiła i lepiej będzie, jak warzywa całkiem się nie rozpadną. Do obsmażonego mięsa wrzucamy warzywa i zioła, podsmażamy całość, aż warzywa się lekko skarmelizują. Pilnujemy, żeby mięso się nie przypaliło.
Dodajemy zioła, wlewamy wino oraz przecier pomidorowy. Odparowujemy wino przez ok. 10 minut. Doprawiamy całość solą i pieprzem, zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy gaz, przykrywamy całość i pozostawiamy do uduszenia na ok. 3 h, aż mięso będzie mięciutkie i zacznie się rozpadać na włókna bez użycia noża. Co jakiś czas obracamy kawałek mięsa i oblewamy go powstającym sosem. Serwujemy z dodatkami, a sam sos możemy użyć do ulubionego makaronu.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź