Wołowina na ostro z sosem chrzanowym
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Męski weekend (odc.6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Składniki dania mięsnego
300 g polędwicy wołowej
2 łyżki nasion Tasmannia lanceolata (można zastąpić czarnym pieprzem)
4 łyżki soli morskiej
po 1/3 pęczka szczypiorku, natki i trybuli
Do podania
pęczek młodych buraków
3 ziemniaki
sól i pieprz
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka sproszkowanego czosnku tymiankowego
Składniki sosu
30 g chrzanu
75 ml mascarpone
75 ml tłustej śmietany
100 ml oliwy z pierwszego tłoczenia
35 ml białego octu balsamicznego
30 ml oleju z orzechów laskowych
Do podania
1 opakowanie liści selera naciowego
¼ filiżanki liści młodej endywii kędzierzawej
2 łyżki stołowe orzechów laskowych bez łupin
Przygotowanie
W razie potrzeby oczyścić polędwicę ze ścięgien. Dokładnie obtoczyć w pokruszonych ziarnach pieprzu i soli. Przysmażyć na silnie rozgrzanej oliwie w rondlu o grubym dnie. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 8 minut. Wyjąć i odstawić na bok. Obtoczyć w posiekanych ziołach, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Buraczki położyć na folii aluminiowej. Polać oliwą, posypać solą i pieprzem. Posypać czosnkiem tymiankowym i starannie owinąć. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 30 minut. Tak samo przygotować i upiec ziemniaki. Zetrzeć chrzan i skropić octem. Ubić śmietanę i wymieszać z chrzanem. Rozsmarować na talerzu. Cienko pokroić upieczoną, zimną polędwicę i położyć na sosie. Dookoła ułożyć upieczone buraczki i ziemniaczki. Posypać orzechami. Liście selera i endywii wymieszać z oliwą, octem i olejem z orzechów. Ułożyć wokół warzyw, posypać solą i podawać.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W