Mielone mięso zapiekane w cieście
Oceń przepis:
Przygotował:
Aaron Craze
- Seria kulinarna:
- Rude Boy w kuchni (odc.7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Ilość osób:
- 8
Składniki:
- oliwa do smażenia
- 1 duża biała cebula
- drobno posiekana
- 1 ząbek czosnku
- drobno posiekany
- 2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
- ¼ łyżeczki suszonych płatków chili
- 1 liść laurowy
- listki z 1 gałązki tymianku
- posiekane
- 1 gałązka rozmarynu
- posiekana
- 1 gałązka szałwii
- posiekana
- 900 g mielonej wieprzowiny
- 2 jajka
- 1 czubata łyżeczka mąki
- 1 szczypta mielonego cynamonu
- 1 szczypta świeżo mielonej gałki muszkatołowej
- 2 x 500-g opakowania ciasta francuskiego
- ostry sos musztardowy z warzywami piccalilli
- do podania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej na patelni trochę oliwy i usmaż na średnim ogniu cebulę z odrobiną soli, aż zmięknie, ale się nie zrumieni. Dodaj czosnek, nasiona kopru włoskiego, płatki chili, liść laurowy, tymianek, rozmaryn oraz szałwię i przesmaż. Odstaw na bok do ostygnięcia. Włóż mieloną wieprzowinę do dużej miski, dodaj 1 rozkłócone jajko, mąkę, cynamon, gałkę muszkatołową i dużą szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj dłońmi. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Rozwałkuj ciasto francuskie na dwa prostokąty o grubości 1,5 cm (wtedy zapiekanka nie rozpadnie się przy krojeniu). Dodaj do mięsa ostudzoną cebulę z przyprawami (usuń liść laurowy) i dobrze wymieszaj. Podziel mięso na połowy, uformuj z niego grube wałki i ułóż wzdłuż krótszych boków prostokątów z ciasta. Rozbełtaj w miseczce drugie jajko i posmaruj brzegi ciasta za pomocą pędzla. Ostrożnie owiń mięso ciastem, zlep brzegi i posmaruj całość jajkiem. Ostrożnie ponacinaj ukośnie ciasto na wierzchu ostrym nożem. Posyp rolady solą, ułóż na metalowej kratce ustawionej na blasze i wstaw do piekarnika. Piecz 30-40 min aż ciasto wyrośnie i mocno się zrumieni. Podawaj na gorąco lub na zimno, w grubych plastrach, z dodatkiem ostrego sosu musztardowego piccalilli.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W