Mielone mięso zapiekane w cieście

Mielone mięso zapiekane w cieście
Oceń przepis:
52 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Aaron Craze

Seria kulinarna:
Rude Boy w kuchni (odc.7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
8

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej na patelni trochę oliwy i usmaż na średnim ogniu cebulę z odrobiną soli, aż zmięknie, ale się nie zrumieni. Dodaj czosnek, nasiona kopru włoskiego, płatki chili, liść laurowy, tymianek, rozmaryn oraz szałwię i przesmaż. Odstaw na bok do ostygnięcia. Włóż mieloną wieprzowinę do dużej miski, dodaj 1 rozkłócone jajko, mąkę, cynamon, gałkę muszkatołową i dużą szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj dłońmi. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Rozwałkuj ciasto francuskie na dwa prostokąty o grubości 1,5 cm (wtedy zapiekanka nie rozpadnie się przy krojeniu). Dodaj do mięsa ostudzoną cebulę z przyprawami (usuń liść laurowy) i dobrze wymieszaj. Podziel mięso na połowy, uformuj z niego grube wałki i ułóż wzdłuż krótszych boków prostokątów z ciasta. Rozbełtaj w miseczce drugie jajko i posmaruj brzegi ciasta za pomocą pędzla. Ostrożnie owiń mięso ciastem, zlep brzegi i posmaruj całość jajkiem. Ostrożnie ponacinaj ukośnie ciasto na wierzchu ostrym nożem. Posyp rolady solą, ułóż na metalowej kratce ustawionej na blasze i wstaw do piekarnika. Piecz 30-40 min aż ciasto wyrośnie i mocno się zrumieni. Podawaj na gorąco lub na zimno, w grubych plastrach, z dodatkiem ostrego sosu musztardowego piccalilli.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA