Kalmary grillowane podane z sałatką z mango

Kalmary grillowane
Oceń przepis:
22 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

David Gaboriaud

Seria kulinarna:
David w Europie 5 (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia rumuńska

Składniki:

Marynata:
Sałatka:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Marynata: chili drobno posiekaj. Do słoika włóż cukier, sól, ocet, oliwę i chili. Zamknij szczelnie słoik i wstrząśnij energicznie, by połączyć ze sobą wszystkie składniki. Otwórz słoik i odstaw.

Kalmary opłucz i starannie odsącz z nadmiaru wody. Natnij grzbiety kalmarów ostrym nożem.
Rozgrzej patelnię grillową, wlej olej i smaż kalmary z obu stron (maksymalnie minutę).
Zdejmij grillowane kalmary z patelni i przełóż je od razu do słoika z marynatą. Zamknij słoik i wstrząśnij nim. Otwórz słoik i odstaw.

Mango pokrój w kostkę. Ogórka pokrój w cienkie paski (użyj mandoliny lub obieraczki do warzyw). Cebulę pokrój w piórka. Plastry imbiru pokrój w cienkie paski (zapałki).
W misce wymieszaj wszystkie powyższe składniki. Dodaj listki sałaty rzymskiej, sok z limonki, łyżkę oliwy z oliwek, dopraw solą i pieprzem do smaku, wymieszaj.
Awokado przekrój na pół wzdłuż i wyjmij pestkę. Obierz ze skóry i pokrój każdą połówkę w cienkie pół plastry.
Przełóż sałatę z mango na talerz, ułóż plastry awokado i po jednym grillowanym kalmarze. Danie udekoruj listkami kolendry. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA