Kalmary grillowane podane z sałatką z mango
Oceń przepis:
Przygotował:
David Gaboriaud
- Seria kulinarna:
- David w Europie 5 (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia rumuńska
Składniki:
- 2 kalmary świeże lub mrożone (oczyszczone)
- olej do smażenia
Marynata:
- pół papryczki chili
- 1 łyżka octu ryżowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżeczka cukru
- dwie szczypty soli
Sałatka:
- 1 mango
- pół awokado
- 1 ogórek
- kilka listków sałaty rzymskiej
- świeża kolendra
- 2 plastry świeżego imbiru
- 1 mała czerwona cebula
- sól
- łyżka oliwy z oliwek
- sok z połowy limonki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Marynata: chili drobno posiekaj. Do słoika włóż cukier, sól, ocet, oliwę i chili. Zamknij szczelnie słoik i wstrząśnij energicznie, by połączyć ze sobą wszystkie składniki. Otwórz słoik i odstaw.
Kalmary opłucz i starannie odsącz z nadmiaru wody. Natnij grzbiety kalmarów ostrym nożem.
Rozgrzej patelnię grillową, wlej olej i smaż kalmary z obu stron (maksymalnie minutę).
Zdejmij grillowane kalmary z patelni i przełóż je od razu do słoika z marynatą. Zamknij słoik i wstrząśnij nim. Otwórz słoik i odstaw.
Mango pokrój w kostkę. Ogórka pokrój w cienkie paski (użyj mandoliny lub obieraczki do warzyw). Cebulę pokrój w piórka. Plastry imbiru pokrój w cienkie paski (zapałki).
W misce wymieszaj wszystkie powyższe składniki. Dodaj listki sałaty rzymskiej, sok z limonki, łyżkę oliwy z oliwek, dopraw solą i pieprzem do smaku, wymieszaj.
Awokado przekrój na pół wzdłuż i wyjmij pestkę. Obierz ze skóry i pokrój każdą połówkę w cienkie pół plastry.
Przełóż sałatę z mango na talerz, ułóż plastry awokado i po jednym grillowanym kalmarze. Danie udekoruj listkami kolendry. Smacznego!
Kalmary opłucz i starannie odsącz z nadmiaru wody. Natnij grzbiety kalmarów ostrym nożem.
Rozgrzej patelnię grillową, wlej olej i smaż kalmary z obu stron (maksymalnie minutę).
Zdejmij grillowane kalmary z patelni i przełóż je od razu do słoika z marynatą. Zamknij słoik i wstrząśnij nim. Otwórz słoik i odstaw.
Mango pokrój w kostkę. Ogórka pokrój w cienkie paski (użyj mandoliny lub obieraczki do warzyw). Cebulę pokrój w piórka. Plastry imbiru pokrój w cienkie paski (zapałki).
W misce wymieszaj wszystkie powyższe składniki. Dodaj listki sałaty rzymskiej, sok z limonki, łyżkę oliwy z oliwek, dopraw solą i pieprzem do smaku, wymieszaj.
Awokado przekrój na pół wzdłuż i wyjmij pestkę. Obierz ze skóry i pokrój każdą połówkę w cienkie pół plastry.
Przełóż sałatę z mango na talerz, ułóż plastry awokado i po jednym grillowanym kalmarze. Danie udekoruj listkami kolendry. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia rumuńska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W