Sekerpare – ciasteczka z migdałami
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia turecka (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia turecka
- Ilość porcji:
- 20
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki
- 1 szklanka semoliny
- ½ szklanki mielonych migdałów
- ½ łyżeczki soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 125 g masła
- 125 ml oleju rzepakowego
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 1 jajo i 1 białko
Syrop:
- 3 szklanki wody
- 3,5 szklanki cukru
- sok z ¼ cytryny + skórka ścięta z niej
Do dekoracji:
- 1 żółtko
- migdały obrane ze skórki
- zielone pistacje drobno pokrojone
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotowujemy syrop. Wszystkie składniki przekładamy do garnka i podgrzewamy, jak cukier się rozpuści gotujemy całość na małym gazie ok. 20 minut.
Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie dolewamy olej i miksujemy. Dolewamy rozbełtane żółtko z dwoma białkami (drugie żółtko zostawiamy do posmarowania ciastek), miksujemy jeszcze chwilę i dosypujemy suche składniki – mielone migdały, semolinę, proszek do pieczenia i 2 szklanki mąki oraz pastę z wanilii. Miksujemy i w razie potrzeby dosypujemy pozostałe ½ szklanki maki. Musimy uzyskać elastyczne, łatwe do sklejenia ciasto, które nie będzie się kleiło do dłoni.
Z ciasta odrywamy po kawałku wielkości orzecha włoskiego, formujemy kulki i spłaszczamy je, część ciastek formujemy na podłużne, lekko owalne wałeczki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem, wciskamy w środek ciastka migdał i smarujemy rozkłóconym jajem. Podłużne ciastka po wysmarowaniu jajem dekorujemy widelcem, robiąc lekkie wgłębienia na powierzchni.
Wstawiamy ciastka do pieca nagrzanego do 180 stopni na ok. 20-30 minut, aż ładnie zbrązowieją, jeśli będą się zbyt mocno przypiekać należy je przykryć folią aluminiową lub arkuszem papieru do pieczenia.
Wyciągamy ciastka z pieca, dajemy i odpocząć ok. 5 minut, następnie zalewamy je syropem. Pozostawiamy je do czasu, aż wchłoną cały płyn, co potrwa ok. 40 minut lub dłużej, najsmaczniejsze są na drugi dzień. Podłużne ciastka dekorujemy drobno poszatkowanymi pistacjami.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź