Lahmacun – turecka pizza
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia turecka (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski, Pizza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia turecka
- Ilość porcji:
- 9
Składniki:
- 300 g mąki plus trochę do podsypania
- 1,5 łyżeczki drożdży suszonych
- ½ łyżeczki cukru
- ok. 180 ml ciepłej wody
- 1 czubata łyżeczka soli
Farsz:
- 200 g mielonej wołowiny
- 1 łyżeczka masła
- 1,5 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 50 g dobrego chorizo lub innej aromatycznej kiełbasy np. turecki sucuk
- ¾ szklanki zmiksowanych pomidorów
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- ½ pęczka naci pietruszki
- 1 łyżka gęstego jogurtu
- 1 łyżeczka płatków chili (ew. słodkiej papryki)
- sól
- pieprz
- cytryna do podania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Z podanych składników na ciasto wyrabiamy gładką masę, można całość wyrobić w robocie stacjonarnym. Odkładamy ciasto przykryte ściereczką i przygotowujemy farsz.
Połówkę cebuli ścieramy na tarce lub miksujemy blenderem na pastę, pozostałą część wraz z czosnkiem i chorizo wrzucamy do malaksera i miksujemy na pastę. Przekładamy ją razem z wcześniej startą cebulą do miski, dodajemy zmieloną wołowinę, przyprawy, masło, jogurt i pomidory. Wyrabiamy gładką, mokrą masę, w razie potrzeby dolewamy 1-2 łyżki wody, farsz powinien być rzadki.
Piec nagrzewamy do najwyższej temperatury jak się da, najlepiej 280 stopni, na samym dnie układamy kamień do pizzy i nagrzewamy, równocześnie nagrzewając piekarnik. Ciasto dzielimy na 8-9 porcji, z każdej formujemy kulkę, starając się boki zawijać do środka.
Następnie rozwałkowujemy jedną porcję na owalny placek, podsypujemy ciasto mąką i wałkujemy najcieniej jak to możliwe. Placek układamy na płaskiej formie lub desce lekko podsypanej mąką, na placku układamy farsz. Rozkładamy go dłońmi, staramy się rozsmarować farsz dość cienko, zsuwamy lahmacun z deski bezpośrednio na rozgrzany kamień do pizzy.
Pieczemy 2-3 minuty, aż ładnie się zrumieni od spodu. Serwujemy od razu, najlepiej skropione sokiem z cytryny.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź