Szybka pizza z kozimi serami, orzechami, pomidorkami koktajlowymi i pesto z mniszka lekarskiego
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak lokalnie (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pizza, Dania na karnawał i imprezę
Składniki:
- ciasto:
- 1, 5 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżka masła
- około ¾ szklanki letniej wody
- 2 łyżki oliwy
- ocet balsamiczny
- ½ krążka camemberta koziego
- 3 półcentymetrowe plastry rolady koziej
- 8 dag twardego sera koziego
- garść orzechów włoskich
- półtorej szklanki pomidorków koktajlowych
- pesto:
- 3 garście mniszka lekarskiego
- 2 ząbki czosnku
- 6 orzechów włoskich
- szklanka oliwy
- kilka kropli octu balsamicznego
- sól i pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mąkę przesiej do miski i dodaj masło, letnią wodę, oliwę i wyrób ciasto.
Przygotuj kozie sery: camembert i roladę kozią pokrój na mniejsze kawałki. Na tarce zetrzyj kozi ser długodojrzewający. Pomidorki koktajlowe pokrój na mniejsze kawałki, a orzechy pokrusz.
Ciasto rozwałkuj na cienki placek. Rozsmaruj na nim ząbek czosnku i oliwę i skrop go octem balsamicznym. Placek połóż na rozgrzanym kamieniu do pizzy i na chwilę włóż go do piekarnika. Jak lekko się zrumieni, wyciągnij i ułóż na nim dodatki: sery, pomidorki i orzechy. Dopraw pieprzem i wstaw do piekarnika.
Przygotuj pesto z mniszka lekarskiego. Czosnek drobno posiekaj. Liście mniszku przesiekaj i ugnieć razem z czosnkiem, oliwą, octem balsamicznym i orzechami w moździeżu. Dopraw solą i pieprzem. Pizzę polej pesto.
Przygotuj kozie sery: camembert i roladę kozią pokrój na mniejsze kawałki. Na tarce zetrzyj kozi ser długodojrzewający. Pomidorki koktajlowe pokrój na mniejsze kawałki, a orzechy pokrusz.
Ciasto rozwałkuj na cienki placek. Rozsmaruj na nim ząbek czosnku i oliwę i skrop go octem balsamicznym. Placek połóż na rozgrzanym kamieniu do pizzy i na chwilę włóż go do piekarnika. Jak lekko się zrumieni, wyciągnij i ułóż na nim dodatki: sery, pomidorki i orzechy. Dopraw pieprzem i wstaw do piekarnika.
Przygotuj pesto z mniszka lekarskiego. Czosnek drobno posiekaj. Liście mniszku przesiekaj i ugnieć razem z czosnkiem, oliwą, octem balsamicznym i orzechami w moździeżu. Dopraw solą i pieprzem. Pizzę polej pesto.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Pizza
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W