Pieczone młode sałaty z kindziukowym chrustem i sosem sardelowym
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak lokalnie (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- Serca młodych sałat: polska, rzymska (może być rzymska mała), radichio, strzępiasta
- łyżka orzeszków pistacjowych
- czosnek
- 15 pomidorków koktajlowych
- kilka łyżek octu malinowego
- oliwa
- cytryna
- sól morska
- świeżo mielony pieprz
Kindziukowy chrust:
- 20 plastrów kindziuka
- 3 łyżeczka musztardy Dijon
- oliwa
Sos sardelowy:
- 3 żółtka
- kilka sztuk sardeli
- oliwa
- kilka gałązek natki pietruszki
- 3 łyżki musztardy Dijon
- sok z cytryny
- kiszony ogórek
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Żółtka zmiksuj z sardelami. Nie przerywając miksowania cienkim strumyczkiem dolewaj oliwy aż masa stanie się jednolita. Dodaj natkę pietruszki, musztardę i sok z cytryny. Na koniec dodaj pokrojonego w kostkę kiszonego ogórka. Dopraw pieprzem. Sałaty ułóż na blaszce tak jakby były w grządce. Dodaj posiekany czosnek, pomidorki cherry i pokruszone pistacje. Sałaty skrop octem malinowym, oliwą i sokiem z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Całość przykryj papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika. Piecz w temperaturze 160 stopni około 15 min C. Musztardę połącz z oliwą. Plastry kindziuka posmaruj sosem i smaż na rozgrzanej patelni. Upieczone sałaty podawaj z kindziukowych chrustem i sosem sardelowym. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania na karnawał i imprezę
Kuchnia polska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W