Mini pizzerinki z ulubionymi dodatkami
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej 6 (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 500 g mąki
- 2 łyżeczki soli
- ok. 300 ml wody
- 4 łyżki dobrej oliwy
- 7 g suszonych lub 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru pudru
Sos:
- 250 ml pomidorów z puszki
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka oregano
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 łyżeczka miodu
Dodatki:
- 1 ząbek czosnku
- 2 kulki mozzarelli
- ½ szklanki startego parmezanu
- gruba sól lub maldon
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- kilka plastrów salami
- kilka plastrów szynki
- ½ szklanki startego sera np. gruyere
- oliwa
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotowujemy zaczyn drożdżowy, rozcierając drożdże z cukrem pudrem, dolewając kilka łyżek ciepłej wody i 1-2 łyżki mąki. Ucieramy na pastę i odstawiamy do wyrośnięcia na 15-20 minut.
Następnie pozostałą mąkę, wraz z solą, wodą, oliwą i podrośniętym zaczynem wlewamy do dużej miski i za pomocą miksera z zamontowanym hakiem wyrabiamy ciasto. W razie potrzeby lekko podsypujemy mąką, ale ciasto lepiej jeśli będzie luźniejsze niż zbyt ciężki i zbite. Owijamy miskę folią spożywczą i odstawiamy na 1,5 h do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotowujemy składniki do obłożenia pizzerinek. Za pomocą blendera miksujemy pomidory z puszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano, sól, pieprz i miód. Salami i szynkę kroimy w cieniutkie paseczki. Ćwierć szklanki oliwy mieszamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Prostokątną formę wykładamy papierem do pieczenia. Podrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, ręce polewamy oliwą i ponownie wyrabiamy ciasto przez chwilę. Następnie dzielimy ciasto na 12-16 podobnej wielkości porcji. Każdą formujemy w kulkę i układamy ściśle w przygotowanej formie. Część kuleczek pokrywamy sosem, a część oliwą z czosnkiem.
Pizzerinki z sosem dodatkowo obkładamy paskami salami i szynki oraz serem mozzarella i gryuere. Te, które posmarowaliśmy oliwą posypujemy solą, rozmarynem i parmezanem. Odstawiamy formę na 15 minut, żeby pizzerinki lekko podrosły i wstawiamy do pieca na 20-25 minut, aż ładnie się zapieką i wyrosną. Podajemy na desce, tak by goście mogli odrywać sobie po kuleczce.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź