Dakos pieczone z ciecierzycą, pomidorami i fetą
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Uczty z wysp Morza Śródziemnego (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia śródziemnomorska
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 200 g ciecierzycy, namoczonej na noc z 1 łyżeczką sody oczyszczanej
- 150 ml oliwy
- ¾ łyżeczki mielonego cynamony
- ½ łyżeczki mielonej kurkumy
- ¾ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 2 łyżeczki mielonego kminu
- ¾ łyżeczki mielonej kolendry
- 12 średnich pomidorów (1,5 kg)
- 1 duża czerwona cebula, drobno posiekana (130 g)
- 4 ząbki czosnku, rozgniecione
- 400 g dakos, połamanych na 4 cm kawałki
- 300 g fety, pokruszonej na 3 cm kawałki
- 15 liści bazylii
Marynata:
- 200 ml oliwy
- 100 ml czerwonego octu winnego
- sól i czarny pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200°C.
Osączyć i opłukać ciecierzycę. Przełożyć do dużego garnka z dużą ilością wody. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień i gotować około godziny, do miękkości. Raz lub dwa razy zszumować. Odlać i odstawić na bok do ostygnięcia.
Na średnią patelnię wlać 4 łyżki oliwy i rozgrzać na średnim ogniu. Wrzucić ciecierzycę, przyprawy i doprawić 1 łyżeczką soli. Mieszając, lekko rozgniatać ciecierzycę. Podsmażać około 10 minut, aż ziarna pokryją się przyprawami i oliwą. Odstawić na bok.
Zetrzeć na tarce jedną trzecią pomidorów. Usunąć skórki. Pozostałe pomidory pokroić w 1 cm kostkę. W misce połączyć pomidory tarte z pokrojonymi. Dodać cebulę, czosnek, 3 łyżki oliwy, ¾ łyżeczki soli. Obficie doprawić pieprzem. Odstawić na bok.
Przygotować marynatę. Wymieszać oliwę i ocet z ¼ łyżeczki soli. Dakos ułożyć na dużej blasze do pieczenia o wymiarach 30 cm x40 cm. Powinna powstać równa, pojedyncza warstwa. Skropić marynatą. Nałożyć warstwę pomidorów, a następnie ciecierzycy. Rozrzucić kawałeczki fety. Skropić pozostałymi 3 łyżkami oliwy. Piec przez 25 minut, aż feta zacznie się rumienić. Podawać natychmiast.
Osączyć i opłukać ciecierzycę. Przełożyć do dużego garnka z dużą ilością wody. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień i gotować około godziny, do miękkości. Raz lub dwa razy zszumować. Odlać i odstawić na bok do ostygnięcia.
Na średnią patelnię wlać 4 łyżki oliwy i rozgrzać na średnim ogniu. Wrzucić ciecierzycę, przyprawy i doprawić 1 łyżeczką soli. Mieszając, lekko rozgniatać ciecierzycę. Podsmażać około 10 minut, aż ziarna pokryją się przyprawami i oliwą. Odstawić na bok.
Zetrzeć na tarce jedną trzecią pomidorów. Usunąć skórki. Pozostałe pomidory pokroić w 1 cm kostkę. W misce połączyć pomidory tarte z pokrojonymi. Dodać cebulę, czosnek, 3 łyżki oliwy, ¾ łyżeczki soli. Obficie doprawić pieprzem. Odstawić na bok.
Przygotować marynatę. Wymieszać oliwę i ocet z ¼ łyżeczki soli. Dakos ułożyć na dużej blasze do pieczenia o wymiarach 30 cm x40 cm. Powinna powstać równa, pojedyncza warstwa. Skropić marynatą. Nałożyć warstwę pomidorów, a następnie ciecierzycy. Rozrzucić kawałeczki fety. Skropić pozostałymi 3 łyżkami oliwy. Piec przez 25 minut, aż feta zacznie się rumienić. Podawać natychmiast.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W