Kosheri
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 54)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Inne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia egipska
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- 4 łyżki oliwy
- 2 pokrojone cebule
- 1 filiżanka zielonej soczewicy
- 1 filiżanka bezglutenowego makaronu
- pół filiżanki brązowego ryżu
- 500 ml bulionu jarzynowego albo wody
- pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- półtorej łyżeczki cynamonu
- półtorej łyżeczki soli
- 2 łyżki prażonych orzeszków piniowych
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Na połowie oliwy skarmelizować cebulę. Musi być miękka i mocno zrumieniona.
Soczewicę opłukać i ugotować w szybkowarze w 3 filiżankach wody.
Na pozostałej części oliwy podsmażyć makaron. Kiedy się zrumieni dodać ryż, wodę albo bulion, przyprawy i sól. Przykryć i gotować przez 15 minut. Lekko przestudzić, dodać soczewicę i połowę zrumienionej cebuli.
Przed podaniem przybrać resztą cebuli i orzeszkami piniowymi.
Soczewicę opłukać i ugotować w szybkowarze w 3 filiżankach wody.
Na pozostałej części oliwy podsmażyć makaron. Kiedy się zrumieni dodać ryż, wodę albo bulion, przyprawy i sól. Przykryć i gotować przez 15 minut. Lekko przestudzić, dodać soczewicę i połowę zrumienionej cebuli.
Przed podaniem przybrać resztą cebuli i orzeszkami piniowymi.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia egipska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W