Sałata z selera z bakaliami i kurczakiem marynowanym w herbacie
Oceń przepis:
Przygotował:
Adam Chrząstowski
- Seria kulinarna:
- Adam po pracy 3 (odc.4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Sałatki, sałaty i surówki, Przekąski
Składniki:
- 2 piersi kurczaka
- 2 łyżki herbaty lapsang souchong
- 2 łyżki cukru brązowego
- 1 łyżka soli
- 1 średni korzeń selera
- 1/3 szklanki rodzynek
- 1/3 szklanki orzechów włoskich
- 1/3 szklanki suszonych żurawin
- 3 łyżki miodu
- 1 cytryna
- ½ szklanki oliwy z oliwek extra vitgine
- sól
- pieprz
- krakersy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W 250 ml wrzątku zaparz esencję herbacianą dodaj do niej cukier brązowy i łyżkę soli. Wymieszaj, ostudź i zalej tym kurczaka. Odstaw na 24 godziny do lodówki. Bakalie namocz zalewając gorącą wodą. Korzeń selera zetrzyj na tarce o grubych oczkach, natychmiast dodaj sok z cytryny i wymieszaj. Dodaj miód, namoczone bakalie i oliwę. Przypraw sałatkę i odstaw na kilka minut, by zmiękła. Kurczaka usmaż na suchej patelni lub patelni grillowej. Sałatkę odcedź na sicie. Na krakersy nakładaj po niewielkiej ilości sałatki i kawałku kurczaka.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Sałatki, sałaty i surówki
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W