Sałata z selera z bakaliami i kurczakiem marynowanym w herbacie

Sałatka z selera z bakaliami
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 3.00

Składniki:

  • 2 piersi kurczaka
  • 2 łyżki herbaty lapsang souchong
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 1 łyżka soli
  • 1 średni korzeń selera
  • 1/3 szklanki rodzynek
  • 1/3 szklanki orzechów włoskich
  • 1/3 szklanki suszonych żurawin
  • 3 łyżki miodu
  • 1 cytryna
  • ½ szklanki oliwy z oliwek extra vitgine
  • sól
  • pieprz
  • krakersy

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W 250 ml wrzątku zaparz esencję herbacianą dodaj do niej cukier brązowy i łyżkę soli. Wymieszaj, ostudź i zalej tym kurczaka. Odstaw na 24 godziny do lodówki. Bakalie namocz zalewając gorącą wodą. Korzeń selera zetrzyj na tarce o grubych oczkach, natychmiast dodaj sok z cytryny i wymieszaj. Dodaj miód, namoczone bakalie i oliwę. Przypraw sałatkę i odstaw na kilka minut, by zmiękła. Kurczaka usmaż na suchej patelni lub patelni grillowej. Sałatkę odcedź na sicie. Na krakersy nakładaj po niewielkiej ilości sałatki i kawałku kurczaka.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA