Tarta z figami i gorgonzolą

Tarta z figami i gorgonzolą
Oceń przepis:
43 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Donna Hay

Seria kulinarna:
Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Ilość osób:
2

Składniki:

  • 2 płaty kruchego ciasta o wadze 200 g każdy
  • 80 g gorgonzoli
  • 2 łyżeczki świeżego oregano
  • 3 figi
  • pokrojone ćwiartki
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka oliwy
  • grubo mielony czarny pieprz
  • 50 g rukwi wodnej
  • 6 plastrów prosciutto

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Nagrzać piekarnik do 180°C. Wyciąć z płatów ciasta koła o średnicy 18 cm i umieścić je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować ciasto gorgonzolą, posypać oregano i rozłożyć ćwiartki fig. Wymieszać w miseczce miód z oliwą i pieprzem. Polać tarty połową dressingu. Piec 15 minut, aż ciasto się zrumieni. Przybrać rukwią wodną i prosciutto, polać resztą dressingu i podawać.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA