Pielmieni
Oceń przepis:
Przygotował:
David Gaboriaud
- Seria kulinarna:
- David w Europie
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pierogi i pierożki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia rosyjska
Składniki:
- ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml letniej wody
- 1 jajko
- sól
- farsz mięsny:
- 250 g wieprzowiny mielonej (łopatka)
- 150 g wołowiny mielonej (łopatka)
- 100 g zmielonego boczku wieprzowego lub mielonej baraniny (łopatka)
- ½ startej dużej cebuli
- 2 ząbki startego czosnku
- pieprz, sól
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mięso, startą cebulę i starty czosnek wymieszać w misce, doprawić solą i pieprzem według uznania.
Wstawić do lodówki na godzinę, by smaki się połączyły.
Z mąki, wody, jajka oraz soli wyrobić ciasto na pierogi. Ciasto musi być elastyczne i gładkie. Odłożyć na godzinę do lodówki.
Sposób formowania ciasta jest taki sam, jak w przypadku polskich kopytek - gotowe ciasto podzielić się na 6 części, z każdej części uformować wałek grubości palca, dokładnie obtaczając go w mące. Wałek pociąć na kawałki, tak jak w przypadku kopytek. Z każdego „kopytka” wyrabiać małe placuszki na stolnicy posypanej mąką. W środku każdego placuszka umieścić kulkę mięsa. Zalepiać tak jak pieroga, skręcając tworząc kształt przypominając wyglądem tradycyjne rosyjskie kokoszniki (nakrycie głowy).
Gotować pielmieni we wrzącej osolonej wodzie ok. 3-4 minut od momentu wypłynięcia.
Podawać z odrobiną octu, grubo posiekaną natką pietruszki i gęstą kwaśną śmietaną.
Wstawić do lodówki na godzinę, by smaki się połączyły.
Z mąki, wody, jajka oraz soli wyrobić ciasto na pierogi. Ciasto musi być elastyczne i gładkie. Odłożyć na godzinę do lodówki.
Sposób formowania ciasta jest taki sam, jak w przypadku polskich kopytek - gotowe ciasto podzielić się na 6 części, z każdej części uformować wałek grubości palca, dokładnie obtaczając go w mące. Wałek pociąć na kawałki, tak jak w przypadku kopytek. Z każdego „kopytka” wyrabiać małe placuszki na stolnicy posypanej mąką. W środku każdego placuszka umieścić kulkę mięsa. Zalepiać tak jak pieroga, skręcając tworząc kształt przypominając wyglądem tradycyjne rosyjskie kokoszniki (nakrycie głowy).
Gotować pielmieni we wrzącej osolonej wodzie ok. 3-4 minut od momentu wypłynięcia.
Podawać z odrobiną octu, grubo posiekaną natką pietruszki i gęstą kwaśną śmietaną.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Pierogi i pierożki
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W