Gyoza z wieprzowiną i pachnotką w stylu okonomiyaki
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Na tropie nowych smaków: Japonia (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pierogi i pierożki, Dania z wieprzowiny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia japońska
- Ilość osób:
- 5
Składniki:
- Ciasto na gyozę:
- 1 szklanka mąki pszennej
- ½ szklanki wrzącej wody
Nadzienie:
- 300 g mielonej wieprzowiny
- 200 g kapusty pekińskiej
- 4 dymki, drobno posiekanej
- 5 liści pachnotki, bez środkowych żyłek, rozdrobnione
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka sake
- 1 łyżka mirinu
1 łyżeczka oleju roślinnego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
- ½ szklanki wody
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
Do serwowania:
- 1 pęczek szczypiorku, drobno posiekanego
- garść płatków bonito
- ¼ szklanki sosu otafuku
- japoński majonez
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ciasto na gyozę: połącz wrzącą wodę z mąką i wymieszaj. Zagniataj ciasto przez 5 minut, podsypując mąkę, aż ciasto zrobi się gładkie i jędrne. Owiń folią plastikową i odłóż na 30 minut.
Nadzienie: Posiekaj kapustę i wymieszaj z łyżeczką soli. Nałóż do sitka i odstaw na 15 minut, żeby ociekła. Potem wyciśnij z niej nadmiar wilgoci i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Wstaw do lodówki na 30 minut.
Na oprószonym mąką blacie rozwałkuj ciasto tak, żeby powstała rolada o średnicy 1 cm. Krój roladę na krążki o grubości 1 cm i rozgniataj je dłonią, a następnie rozwałkuj tak cienko, żeby miały średnicę 10 cm. Jeśli wolisz większe pierożki, zrób grubszą roladę i krążki o większej średnicy. Owiń krążki folią do czasu ich użycia.
Nałóż łyżeczkę nadzienia na krążek i złóż go na pół. Zlep brzegi, robiąc fałdy. Czynność powtórz z pozostałymi krążkami i farszem. Na tym etapie możesz zamrozić gyozy.
Rozgrzej olej na patelni na średnim ogniu i ułóż na niej pierożki w linii. Smaż przez minutę, aż zrobią się jasnobrązowe od spodu. Wlej wodę na wysokość 1 cm, zagotuj i przykryj patelnię. Gotuj przez 10 minut, potem zdejmij pokrywkę i czekaj, aż woda wyparuje. Wymieszaj mąkę ziemniaczaną lub kukurydzianą z 2 łyżkami wody i polej pierożki. Posyp sezamem. Zdejmij gyozy z patelni w jednym kawałku, odwróć i połóż na talerzu.
Polej pierożki sosem otafuku i posyp płatkami bonito. Następnie polej majonezem i posyp szczypiorem.
Nadzienie: Posiekaj kapustę i wymieszaj z łyżeczką soli. Nałóż do sitka i odstaw na 15 minut, żeby ociekła. Potem wyciśnij z niej nadmiar wilgoci i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Wstaw do lodówki na 30 minut.
Na oprószonym mąką blacie rozwałkuj ciasto tak, żeby powstała rolada o średnicy 1 cm. Krój roladę na krążki o grubości 1 cm i rozgniataj je dłonią, a następnie rozwałkuj tak cienko, żeby miały średnicę 10 cm. Jeśli wolisz większe pierożki, zrób grubszą roladę i krążki o większej średnicy. Owiń krążki folią do czasu ich użycia.
Nałóż łyżeczkę nadzienia na krążek i złóż go na pół. Zlep brzegi, robiąc fałdy. Czynność powtórz z pozostałymi krążkami i farszem. Na tym etapie możesz zamrozić gyozy.
Rozgrzej olej na patelni na średnim ogniu i ułóż na niej pierożki w linii. Smaż przez minutę, aż zrobią się jasnobrązowe od spodu. Wlej wodę na wysokość 1 cm, zagotuj i przykryj patelnię. Gotuj przez 10 minut, potem zdejmij pokrywkę i czekaj, aż woda wyparuje. Wymieszaj mąkę ziemniaczaną lub kukurydzianą z 2 łyżkami wody i polej pierożki. Posyp sezamem. Zdejmij gyozy z patelni w jednym kawałku, odwróć i połóż na talerzu.
Polej pierożki sosem otafuku i posyp płatkami bonito. Następnie polej majonezem i posyp szczypiorem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z wieprzowiny
Pierogi i pierożki
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W