Pieczone żeberka wieprzowe

Pieczone żeberka wieprzowe
Oceń przepis:
ocen Średnia ocena: 0
Seria kulinarna:
Nie tylko kimchi (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z wieprzowiny
Kuchnia świata:
Kuchnia koreańska

Składniki:

  • 2,5 l wody
  • 1 kg żeberek wieprzowych (gruby kawałek)
  • 1 cebula
  • nieduża marchewka
  • kalarepa (100 g)
  • 3 zielone papryczki chili (ilość wedle uznania)
  • ½ szklanki sosu sojowego (80 g)
  • ⅓ szklanki brązowego cukru (50 g)
  • ¼ szklanki mirinu (wino do gotowania)
  • ok. 2 łyżki posiekanego czosnku
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • ¼ łyżki posiekanego imbiru (5 g)
  • trochę karmelu (2 g)
  • trochę pieprzu w proszku
  • trochę szczypioru do dekoracji

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przepłucz żeberka wieprzowe w zimnej wodzie 2-3 razy. Wlej 1,3 l wody do garnka, dodaj żeberka i gotuj przez około 5 minut.

Obgotowane żeberka wyjmij z wody, odsącz i pokrój na grube plastry wzdłuż kości.

Obierz kalarepę i pokrój obieraczką na plasterki. Marchewkę pokrój w 1 cm grubości talarki. Cebulę pokrój w grubą kostkę, a zieloną papryczkę chili w paski o długości 1,5 cm.

Włóż kawałki boczku do płytkiego garnka lub formy (do zapiekania), dodaj ok. 1 l wody, sos sojowy, brązowy cukier, mirin, posiekany czosnek i imbir, karmel, pieprz w proszku, olej sezamowy oraz pokrojone warzywa.

Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C i piecz żeberka przez godzinę. Po upieczeniu posyp pokrojonym szczypiorem. Podawaj z ryżem lub innymi ulubionymi dodatkami.

 

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA