Pieczone żeberka wieprzowe
- Seria kulinarna:
- Nie tylko kimchi (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z wieprzowiny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia koreańska
Składniki:
- 2,5 l wody
- 1 kg żeberek wieprzowych (gruby kawałek)
- 1 cebula
- nieduża marchewka
- kalarepa (100 g)
- 3 zielone papryczki chili (ilość wedle uznania)
- ½ szklanki sosu sojowego (80 g)
- ⅓ szklanki brązowego cukru (50 g)
- ¼ szklanki mirinu (wino do gotowania)
- ok. 2 łyżki posiekanego czosnku
- 2 łyżki oleju sezamowego
- ¼ łyżki posiekanego imbiru (5 g)
- trochę karmelu (2 g)
- trochę pieprzu w proszku
- trochę szczypioru do dekoracji
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przepłucz żeberka wieprzowe w zimnej wodzie 2-3 razy. Wlej 1,3 l wody do garnka, dodaj żeberka i gotuj przez około 5 minut.
Obgotowane żeberka wyjmij z wody, odsącz i pokrój na grube plastry wzdłuż kości.
Obierz kalarepę i pokrój obieraczką na plasterki. Marchewkę pokrój w 1 cm grubości talarki. Cebulę pokrój w grubą kostkę, a zieloną papryczkę chili w paski o długości 1,5 cm.
Włóż kawałki boczku do płytkiego garnka lub formy (do zapiekania), dodaj ok. 1 l wody, sos sojowy, brązowy cukier, mirin, posiekany czosnek i imbir, karmel, pieprz w proszku, olej sezamowy oraz pokrojone warzywa.
Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C i piecz żeberka przez godzinę. Po upieczeniu posyp pokrojonym szczypiorem. Podawaj z ryżem lub innymi ulubionymi dodatkami.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź