Tteokbokki

Tteokbokki
Oceń przepis:
ocen Średnia ocena: 0
Seria kulinarna:
Nie tylko kimchi (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia koreańska

Składniki:

  • 1 op. klusek ryżowych tteokbokki
  • 4 arkusze ciasta rybnego (160 g)
  • 2 szklanki białej kapusty pokrojonej w kostkę
  • pęczek dymki
  • 1 l wody
  • 3 jajka na twardo
Sos:
  • ⅓ szklanki pasty z czerwonej papryki (gochujang)
  • ⅓ szklanki ciemnego sosu sojowego
  • 30 g gochugaru w proszku
  • 20 g płatków gochugaru
  • ⅓ szklanki brązowego cukru
  • 1 l wody

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Pokrój dymkę na kawałki, kapustę w grubą kostkę. Kawałki ciasta rybnego przekrój na pół i znów na pół, na nieduże trójkąty.

Wlej do garnka lub na głęboką patelnię 1 l wody i dodaj wszystkie składniki sosu. Starannie wymieszaj. Dodaj pokrojoną kapustę, dymkę i kluski ryżowe. Dodaj ciasto rybne pokrojone w trójkąty oraz 3 ugotowane jajka (w całości). Gotuj na małym ogniu przez kilka minut, aż trochę zgęstnieje. Podawaj w głębokich talerzach lub w kubkach.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA