Kimbap - koreańskie sushi
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Nie tylko kimchi (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Kuchnia świata:
- Kuchnia koreańska
Składniki:
- kilka arkuszy wodorostów nori
- 350 g liści szpinaku
- 5 jajek
- 1 marchewka
- 150 g ryżu
- kilka paluszków krabowych
- 1 kawałek marynowanej rzodkwi (takuan)
- 1 łyżeczka soli smakowej
- 2 łyżki oleju sezamowego
- brązowy cukier do smaku
- olej sezamowy
- olej do smażenia
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Pokrój rzodkiew na cienkie paski. Pokrój marchewkę na cienkie paski (julienne), podsmaż na patelni na niewielkiej ilości oleju, dodaj odrobinę soli smakowej.
Liście szpinaku podduś na patelni z odrobiną oleju i soli smakowej.
Rozbełtaj jajka i usmaż omlet na niewielkiej ilości oleju. Dodaj odrobinę cukru do smaku. Ostudź omlet i pokrój na paski.
Do ugotowanego ryżu dodaj 2 łyżki oleju sezamowego i trochę soli do smaku.
Na 2/3 powierzchni każdego arkusza nori rozprowadź cienką warstwę ryżu. Następnie dodaj paseczki marchwi, rzodkwi i omleta, paluszki krabowe i trochę szpinaku. Zwiń arkusz w rulon, lekko posmaruj olejem sezamowym i pokrój na kawałki grubości palca.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W