Kimbap - koreańskie sushi

Kimbap - koreańskie sushi
Oceń przepis:
ocen Średnia ocena: 0
Seria kulinarna:
Nie tylko kimchi (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Kuchnia świata:
Kuchnia koreańska

Składniki:

  • kilka arkuszy wodorostów nori
  • 350 g liści szpinaku
  • 5 jajek
  • 1 marchewka
  • 150 g ryżu
  • kilka paluszków krabowych
  • 1 kawałek marynowanej rzodkwi (takuan)
  • 1 łyżeczka soli smakowej
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • brązowy cukier do smaku
  • olej sezamowy
  • olej do smażenia

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Pokrój rzodkiew na cienkie paski. Pokrój marchewkę na cienkie paski (julienne), podsmaż na patelni na niewielkiej ilości oleju, dodaj odrobinę soli smakowej.

Liście szpinaku podduś na patelni z odrobiną oleju i soli smakowej.

Rozbełtaj jajka i usmaż omlet na niewielkiej ilości oleju. Dodaj odrobinę cukru do smaku. Ostudź omlet i pokrój na paski.

Do ugotowanego ryżu dodaj 2 łyżki oleju sezamowego i trochę soli do smaku.

Na 2/3 powierzchni każdego arkusza nori rozprowadź cienką warstwę ryżu. Następnie dodaj paseczki marchwi, rzodkwi i omleta, paluszki krabowe i trochę szpinaku. Zwiń arkusz w rulon, lekko posmaruj olejem sezamowym i pokrój na kawałki grubości palca.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA