Samgyeobsal-gui – grillowany boczek wieprzowy

- Seria kulinarna:
- Nie tylko kimchi (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z grilla, Dania z wieprzowiny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia koreańska
Składniki:
- 500 g surowego boczku wieprzowego
- liście sałaty (rzymskiej, karbowanej)
- 100 g ugotowanego ryżu
- kilka ząbków czosnku (wedle uznania)
- słoiczek kimchi
- kilka pieczarek i grzybów shitake
- czerwona cebula
- pasta ssamjang
- olej sezamowy
- sól
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przelicznik produktów
1 szklanka ma pojemność 250 ml
1 łyżka ma pojemność 15 ml
1 łyżeczka ma pojemność 5 ml
Przelicznik wag
Przelicznik pojemności
Przelicznik temperatur
Przelicznik foremek
Twoja foremka
Foremka z przepisu
Przygotowanie:
Boczek pokrój na 3 kawałki. Grzyby shitake pokrój na pół. Kapelusze pieczarek obierz ze skórki. Czosnek pokrój na plasterki. Cebulę w łupinie pokrój na pół lub na grube plastry.
Rozgrzej patelnię do grillowania (bez tłuszczu). Połóż na niej na niej boczek, grzyby, cebulę, trochę kimchi, kapelusze pieczarek, kawałki shitake i plasterki czosnku.
Gdy mięso się przyrumieni, pokrój je nożyczkami na mniejsze kawałki. Grilluj dalej, żeby warzywa przeszły smakiem boczku. Dopraw solą i pieprzem.
Gdy mięso i warzywa są już gotowe, nakładaj ich niewielkie porcje na każdy liść sałaty, dodaj ryż i trochę pasty ssamjang do smaku. Zawiń liście sałaty tak, żeby nadzienie z nich nie wypadało. Smacznego!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź