Jajka po szkocku
Przygotował:
Jamie Oliver
- Seria kulinarna:
- Jamie and Jimmy's Food Fight Club 5 (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z wieprzowiny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia brytyjska
Składniki:
- 600 g zmielonego mięsa z łopatki wieprzowej
- 1 gałązka świeżego rozmarynu
- 1 gałązka świeżej szałwii
- 1 gałka muszkatołowa
- szczypta wędzonej ostrej papryki lub pieprzu kajeńskiego
- 3 fileciki anchois
- 8 dużych jajek, z wolnego wybiegu
- 100 g mąki pszennej
- 200 g bułki tartej
- olej roślinny, do smażenia w głębokim tłuszczu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Oberwij listki z szałwii i rozmarynu. W malakserze umieść mielone mięso, dodaj oberwane listki, porządną szczyptę tartej gałki muszkatołowej, wędzoną paprykę lub pieprz kajeński, anchois, po szczypcie soli morskiej i czarnego pieprzu, zmiksuj.
Ugotuj 6 jajek - umieść je w lekko osolonej wrzącej wodzie na 5 minut, po czym wyjmij, zanurz w zimnej wodzie i obierz, gdy trochę przestygną.
W tym czasie przygotuj trzy głębokie talerze – do pierwszego wsyp mąkę, w drugim roztrzep pozostałe jajka, trzeci przeznacz na bułkę tartą.
Mięso podziel na 6 części, uformuj z nich kulki. Na dłoni rozłóż kawałek folii spożywczej, umieść na niej kulkę z mięsa, spłaszcz, by dało się owinąć nim jajko. Połóż jako na środku i, pomagając sobie folią, owiń jajko mięsem, starannie zlepiając. Zdejmij folię.
Obtocz jajka w mące, zanurz w roztrzepanym jajku, poczekaj, aż ścieknie nadmiar, po czym włóż do bułki tartej, by pokryła je równą warstwą. Obtoczone jajka włóż do lodówki na 30 minut, by otoczka stężała.
Rondel z ciężkim dnem wstaw na spory ogień, wlej 8-cm warstwę oleju – pamiętaj, by olej nigdy nie sięgał wyżej niż do połowy wysokości rondla. Rozgrzej olej do 170 stopni Celsjusza – sprawdź temperaturę za pomocą termometru lub wrzucając kawałeczek ziemniaka (powinien natychmiast przybrać złocisty kolor). Ostrożnie umieść w oleju obtoczone jajko i smaż przez mniej więcej 8 minut, na złoto. Możesz je przekroić, by sprawdzić, jak długiego czasu smażenia potrzebujesz. Usmaż w ten sposób pozostałe jajka partiami.
Podawaj z łyżeczką angielskiej musztardy, plasterkiem jabłka, kawałkiem dojrzałego sera cheddar (np. Westcombe), piccalilli i listkami sałatkowymi – oraz porządnie schłodzonym piwem, rzecz jasna!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź